Tumult in markt voor glasvezelcomponenten

Nortel Networks en Corning voeren breekbare onderhandelingen

Nortel Networks overweegt zijn glasvezelcomponenten-tak aan Corning te verkopen voor het onwaarschijnlijke bedrag van honderd miljard dollar. De ontwikkelingen op deze markt komen hiermee in een stroomversnelling. Eerder liet JDS Uniphase al weten concurrent SDL te willen overnemen voor 36 miljard dollar.

The Wall Street Journal meldt dat Nortel en Corning op dit moment intensief met elkaar onderhandelen. Het scenario dat op tafel ligt, behelst de overgang van de Nortel High Performance Optical Components Solutions-arm naar de gelijksoortige divisie van Corning. Nortel krijgt daarvoor aandelen met een waarde van ongeveer honderd miljard dollar, vertelden ingewijden tegen de Amerikaanse zakenkrant. Maar de gesprekken kunnen ook ieder moment worden afgebroken. De onderhandelingen lopen al een tijd en omdat het een ingewikkelde constructie betreft, is de kans groot dat een van de partijen terugdeinst voor de gevolgen ervan. De mogelijkheid bestaat dat Nortel een meerderheidsbelang in Corning overhoudt, waardoor het dan feitelijk om twee overnames zou gaan. De vraag is of klanten van Corning, die vaak weer concurrenten van Nortel zijn, dat wel zien zitten. Bovendien krijgt Nortel (omzet: 21,3 miljard dollar) bij het doorgaan van de deal weliswaar een groot aandelenpakket, maar verliest het wel zo'n 2,5 miljard dollar aan inkomsten per jaar.
De markt voor glasvezel-componenten, zoals lasers, lichtversterkers en optische filters, groeit volgens voorspellingen explosief van bijna 10 miljard dollar nu naar 23 miljard in 2003. De belangrijkste leveranciers zijn JDS Uniphase en Corning. De uiteindelijke afnemers zijn de bouwers van supersnelle glasvezelnetwerken, zoals British Telecom, Cable & Wireless en KPNQwest. BT sloot deze week met Marconi en Nortel een contract van twee miljard dollar voor de levering van optische elektronica. Opvallend is de rol van Nortel en collega-netwerkbedrijf Lucent Technologies: zij maken glasvezel-componenten voor hun eigen apparatuur (switches, routers), maar kopen deze ook van bedrijven als JDS en Corning.

Marktleider

Nortel staat niet echt bekend als producent van glasvezelcomponenten. Analisten denken dat het bedrijf daarom nu wil profiteren van de gunstige marktomstandigheden door zijn divisie te verkopen of naar de beurs te brengen. Het Amerikaanse Corning poogt net als JDS Uniphase marktleider worden. Een overname van de optische componenten-divisie van Nortel zou dit doel een stuk dichterbij brengen. Corning toonde ook interesse in SDL, maar viste daarbij achter het net. Het bedrijf - dat al sinds 1851 (!) bestaat - levert velerlei technische producten aan diverse industrieën, maar wil zich concentreren op het produceren van optische componenten. In 1999 boekte het een omzet van 4,7 miljard dollar. De huidige marktwaarde van het bedrijf bedraagt 80,5 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.