AOL en Microsoft voeren chat-oorlog

'Open' communicatie jaagt partijen tegen elkaar in het harnas

America Online (AOL) en Microsoft zijn openlijk verwikkeld in een internet-machtsstrijd. Microsoft lanceerde vorige week de gratis Messenger-applicatie waarmee zijn veertig miljoen Hotmail-gebruikers direct kunnen communiceren via internet. Deze software biedt echter ook aansluiting op de concurrerende Instant Messenger (IM) van AOL.

Online-dienst America Online (AOL) is hier niet erg over te spreken en beschuldigt Microsoft van 'kraken'. Die leverancier zegt dat het interoperabiliteit nastreeft. Daarin wordt het bedrijf gesteund door Yahoo en Prodigy, wiens chat-software ook compatibel is met IM. AOL beweert ook open chat-standaarden te willen ondersteunen. Het blijkt echter dat de online-dienst het lidmaatschap heeft afgeslagen van de 'Instant Messaging and Presence Protocol'-werkgroep van de Ietf (Internet Engineering Task Force). Microsoft, Yahoo en Prodigy steunen het standaardisatiewerk van die organisatie wel.

Afschermen

De kern van deze ruzie is de afscherming van AOL's 'eigen' gebruikers, die voor 'real-time' chat met mede-AOL'ers gebonden zijn aan de software van die online-dienst. AOL heeft de markt voor dit zogenoemde 'instant messaging' grotendeels in handen met de veertig miljoen gebruikers van zijn IM-software en nog eens 38 miljoen van de vorig jaar overgenomen ICQ-programmatuur.
Analisten menen dat deze vorm van online-communicatie zo mogelijk nog belangrijker zal worden dan e-mail. Zij juichen dan ook het initiatief van Microsoft toe, aangezien dat de kloven tussen de diverse chat-gemeenschappen kan dichten. Critici zien in deze stap van Microsoft een vroege aanval op AOL die nu immers eigenaar is van browserfabrikant Netscape. Het feit dat Microsofts Messenger Service sterke koppelingen heeft met de andere communicatiediensten en applicaties van dat bedrijf, waaronder Hotmail en Outlook, steunt deze verdenkingen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.