Sun gaat gevecht aan met NT

Sun neemt met zijn besturingssysteem Solaris op tegen Windows NT. Het bedrijf lanceerde vorige week een nieuwe versie speciaal voor intranetten, die ontworpen is om zowel op Sun Sparcservers als op Intel-systemen te draaien. Hiermee concurreert Solaris direct met Microsofts NT, bevestigde Sun.

Brian Kroll, directeur product marketing voor het bedrijf, verklaarde dat dit het eerste product is in een serie van vier nieuwe besturingssystemen op basis van programmeertaal en besturingssysteem Java. "'Solaris voor het intranet' zal de snelste Java-implementatie ter wereld zijn, maar het wordt niet beperkt tot alleen webapplicaties."

Link met Wintel

Zo bevat het besturingssysteem ondermeer Sunlink waarmee Java op Windows draait. Verder zorgt deze software voor eenvoudige verbindingen met andere server- en desktopplatformen, zoals Windows en Windows NT van Microsoft, Novells Netware, Macintosh van Apple en IBM's OS/2.
Deze ontwikkeling past in het streven van Sun om het besturingssysteem Solaris op het Sparc-platform te integreren met Intel op Windows. Hiermee zou niet alleen het Active X-concept van Microsoft op Windows kunnen draaien, maar ook het concurrerende '100 procent puur Java'.
Scott MacNeally, ceo van Sun, maakte dit bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers, die er met een omzet van 2,54 miljard dollar en een winst van 237 miljoen dollar goed uitzagen.

Middenmarkt

Over de andere nieuwe besturingssystemen is Sun tot nog toe terughoudend. Bekend is wel dat de drie respectievelijk bedoeld zijn voor grote bedrijven, zware desktopgebruikers en Internet Service Providers. Deze nieuwe producten zijn gebaseerd op Sun Solaris en hebben elk gespecialiseerde eigenschappen en mogelijkheden.
Het bedrijf richt zich met de vier nieuwe besturingssystemen voor servers op de middenmarkt. Dit in tegenstelling tot concurrenten als Microsoft en Novell die juist proberen hun producten op te peppen voor grote gebruikers, aldus Sun. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.