Enertel tussen gebruiker en Internetprovider

Dit artikel delen:

Enertel nestelt zich met de nieuwe doorschakeldienst Lokaal Centraal tussen de Nederlandse Internetproviders en hun abonnees. Van de 53 grote, onafhankelijke providers hebben er al veertig een overeenkomst met het bedrijf getekend. Lokaal Centraal is in oktober operationeel.

De grote belangstelling van de Nederlandse providers wordt volgens Enertel veroorzaakt door de scheiding van diensten. Business Development Manager Hans Robben: "Wij houden ons alleen bezig met transmissie. Een provider genereert heel veel belminuten en daar verdienen wij aan. Met zo'n goede klant moet je niet gaan concurreren."

Besparing

Hiermee verwijst hij naar de plannen van concurrenten PTT Telecom en Telfort die beide een eigen nationale Internetdienst opzetten. Compleet met infrastructuur, diensten en inhoud. De PTT doet dit geheel op eigen houtje, Telfort werkt samen met provider World Online. De onafhankelijke Nederlandse providers voelen zich bedreigd door deze initiatieven.
Enertel biedt elke Internetprovider één landelijk telefoonnummer dat alle abonnees tegen lokaal tarief kunnen gebruiken. De noodzaak voor landelijk dekkende, eigen inbelpunten (Pops) met vaste lijnen vervalt hiermee. "Om heel Nederland te bedienen heb je ongeveer 25 Pops nodig, à 50.000 gulden per stuk", vertelt Robben. Hij berekent dat providers hierdoor vele duizenden guldens per jaar besparen op aanschaf èn onderhoud van Pops.

Glasvezelnetwerk

Internetgebruikers kiezen vanaf oktober een 88-nummer, PTT-centrales herkennen deze code en schakelen direct door naar een centrale van Enertel. Vanaf dat punt lopen er Isdn 30-lijnen naar de verschillende aangesloten providers.
Het glasvezelnetwerk van Enertel garandeert een bandbreedte van 64 Kilobits per seconde voor elke Internetgebruiker. De aansluiting van de provider op de backbone bepaalt of dat in de praktijk wordt gehaald.
Problemen met PTT Telecom verwacht Enertel niet. "De gebruikers bellen eerst in op hun regionale netwerk, dus genereert Lokaal Centraal ook belminuten voor de PTT. Iedereen wordt er beter van", meent Robben. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.