6 Miljoen chips voor Chinese markt

Golf goedkope en krachtige PC's voor de grote massa

Opmerkelijk is de overeenkomst die SGS-Thomson heeft kunnen sluiten. Dit bedrijf gaat 6 miljoen microprocessoren van de Pentium-klasse voor 35 dollar per stuk leveren aan Ding Tian, een Chinese fabrikant van moederborden en PC's.

Rekenkracht daalt zo'n 30 procent per jaar in prijs. En in de chipindustrie gaat men er vanuit dat het in dit tempo nog zeker vijftien jaar doorgaat. Over tien jaar kost de Pentium nog maar een gulden, met als gevolg dat rekenkracht snel binnen bereik komt van de grote massa. Net zoals aan het einde van de jaren tachtig de IBM-klonen van het type XT onder de 2000 gulden zakten, zo komen nu ook krachtige multimedia-PC's voor de massa uit. Fabrikanten zien het marktsegment van de goedkope PC (voor minder dan 2000 gulden) als het laatste terrein dat ze nog moeten ontginnen.

2000 gulden-grens

Acer, Compaq, Packard-Bell en Hewlett-Packard hebben allemaal al Pentium-PC's voor onder de 2000 gulden. Compaqs Presario 2110 multimedia-computer is in ons land bijvoorbeeld al voor 2000 gulden te koop. Het Taiwanese bedrijf Acer zag als eerste iets in een PC voor de gewone burger. Vorig jaar bracht dit bedrijf in het Verre Oosten de Acerbasic op de markt. Alles bij elkaar voor 500 dollar, inclusief Windows 3.1 een 133-MHz 5x86 microprocessor van AMD (met prestaties tussen de 486 en Pentium).
Op de markt voor de goedkope (Pentium) x86-processoren is het intussen een drukte van belang. In dit spelersveld valt vooral SGS-Thomson op dat een microprocessor van de Pentium-klasse in de aanbieding heeft voor slechts 35 dollar. SGS-Thomson heeft de beschikking over Cyrix-technologie. Het Frans-Italiaanse bedrijf is (naast IBM) een producent van Cyrix-microprocessoren. Thomson heeft inmiddels een grote order op zak van de Chinese PC- en moederbordfabrikant Ding Tian. Dit bedrijf mag van de Chinese regering alle 200.000 scholen in China voorzien van dertig PC's.

Cyrix' media-chip

In Compaqs Presario zit een Cyrix Media GX-processor. Dit is een goedkopere, uitgeklede variant van Cyrix' 6x86-processor. Cyrix voegde hier verschillende functies aan toe zoals een grafische controller en technieken voor emulatie van Soundblaster. PC's met een Media GX-processor hebben daardoor geen Soundblaster-kaart nodig. Dat Compaq interesse had voor de Media GX is een stevige oppepper voor Cyrix. Het is bovendien de eerste keer sinds jaren dat Compaq weer een chip koopt die niet van Intel afkomstig is.
De prijs was daarvoor de doorslaggevende reden. Een 120 MHz Media GX kost 79 dollar, een van 133 MHz kost 99 dollar. Met de Media GX besparen fabrikanten 50 tot 100 dollar op de fabricagekosten van een PC. 'Dat is niet veel, maar daarvoor kunnen ze relatief veel bieden', zegt Michael Slater, analist van Micro Design Resources. Het zwakke punt is de oude technologie: de Media GX ondersteunt geen MMX en USB (universal serial bus). Ook kunnen bezitters van Media GX-PC's hun computer niet uitbreiden met snelle synchrone drams. Cyrix zal naar verwachting in het najaar uitkomen met een 166 en 180 MHz Media GX (op basis van Cyrix' onlangs geïntroduceerde M2). Deze processor zal ook MMX-instructies ondersteunen, evenals synchrone dram en USB. SGS-Thomson wil in het najaar van 1998 een x86-chip uitbrengen die de snelheid van de huidige Pentium Pro zal evenaren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-25T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.