Wifi in de aanval

Als een standaardisatieslag voor een nieuwe generatie draadloos lan snel gemaakt wordt, zal deze technologie ook in Europa een hoge vlucht nemen. Telecomaanbieders talmen met de aanleg van 3g-netwerken. Dit geeft producenten van draadloos lan-technologie de tijd om de kwaliteit te verhogen.

Hindernis
De nieuwe standaard voor draadloze netwerken 802.11a maakt gebruik van de 5 Ghz-band. Deze hogere frequentie zorgt voor een verbinding met meer capaciteit, maar levert tegelijkertijd ook een probleem op. Deze band wordt in Europa al gebruikt voor radar- en andere defensiedoeleinden. Volgens Jan Kruys, bij Agere verantwoordelijk voor standaarden, werkt de Europese Etsi op dit moment aan een standaard om radarimpulsen te detecteren en vervolgens over te schakelen naar een ander, vrij kanaal binnen het frequentiebereik. Daarnaast komt er een voorstel om de transmissiekracht gestandaardiseerd af te stemmen op de afstand tot het zendstation.
 

Als Agere het bij het rechte eind heeft, zullen ook in Europa hotspots, openbare plaatsen waar draadloos lan aangeboden wordt aan passanten, een hoge vlucht nemen. Op deze plaatsen wordt niet alleen internettoegang aangeboden, maar ook telefonie en digitaal vermaak als muziek en film, meent Frans Frielinck, directeur van de amusementsdivisie bij Agere.
Het bedrijf ontwikkelt en produceert chipsets die uiteindelijk in netwerkkaarten en basisstations van bedrijven als Dell, Nec, Enterasys en Samsung terecht komen. Om niet langer met deze producenten van eindproducenten te concurreren, verkocht Agere onlangs zijn eigen draadloos-productlijn Orinoco voor 65 miljoen dollar aan Proxim.

Standaarden

Hogere doorvoersnelheden en gestandaardiseerde kwaliteitsprocedures zullen draadloos lan de komende jaren een stevige duw in de rug geven, voorspelt Frielink. De capaciteit van draadloos lan wordt drastisch verhoogd door de komst van de nieuwe standaarden 802.11g en 802.11a voor draadloos lan. De huidige 802.11b-standaard, ook wel als wifi aangeduid, heeft een maximale capaciteit van 11 Mbps. De nieuwe standaarden schroeven dit getal op tot 54 Mbps. De 802.11g-standaard bereikt deze hogere capaciteit door de bandbreedte over meerdere kanalen uit te smeren in de vrije 2,4 Ghz-band. De andere nieuwkomer 802.11a maakt gebruik van de 5 Ghz-band.
Dualband-oplossingen, waarbij het draadloze netwerk zowel de 2,4 als de 5 Ghz-band gebruikt, zullen de bandbreedte van draadloze lan's over drie jaar opschroeven tot 100 Mbps, verwacht Agere. Deze drastische capaciteitsvergroting breidt het toepassingsgebied van wifi uit tot telefonie. "In dicht bevolkte gebieden wordt het een alternatief voor 3g-telefonie", stelt Frielink.
Deze bandbreedte is ook genoeg voor videobeelden van hoge kwaliteit. Agere wijst dit dan ook als een belangrijk nieuw toepassingsgebied voor draadloos lan aan. Frielink ziet in het moderne huishouden een belangrijke rol weggelegd voor een amusementsserver. Deze verstuurt het videosignaal met wlan-technologie naar een plasmascherm en smeedt ook andere huishoudelijke apparatuur tot één geheel. Wifi heeft dit soort nieuwe toepassingen hard nodig om groot te kunnen worden. De opmars in het bedrijfsleven stagneert door de tegenvallende economie. Frielink verwacht dan ook dat vermaak de doorbraak van draadloos lan op zijn conto zal schrijven.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-19T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.