Weer eerder voorspeld

Amerikaans KNMI zet 120 teraflops IBM-super in voor klimaatsimulatie

De eerste fase van de nieuwe supercomputer voor het Amerikaanse National Center of Environmental Prediction (Ncep) is onlangs opgeleverd. De overeenkomst voor deze machine is een jaar geleden gesloten en de oplevering moet tegen 2009 compleet zijn.

Het Amerikaanse weerinstituut krijgt uiteindelijk de beschikking over een parallelle supercomputer die een prestatieniveau van 120 teraflops (120 biljoen zwevende-komma berekeningen per seconde). De nu geïnstalleerde eerste fase van de machine, genaamd Snow and Frost, bestaat uit vierenveertig 32-weg P-series (voorheen RS/6000) 690-servers met 42 terabyte aan diskruimte en 1,4 terabyte geheugen.
In totaal zijn er dus 1408 processoren. Dit zijn 1,3 GHz Power-processoren die tesamen 7,3 teraflops halen. IBM heeft reeds 1,7 GHz-uitvoeringen van zijn Power4 gereed en de overeenkomst met het weerinstituut omvat ook die snellere chips. Het in juni vorig jaar getekende contract heeft een waarde van 224 miljoen dollar.

Vijf dagen

Met de nieuwe super kan het Ncep het pad van orkanen vijf dagen van tevoren al berekenen. Tot op heden kon het instituut prognoses van drie dagen maken. Snow and Frost vervangt de huidige installatie: een RS/6000 SP-cluster dat een piekvermogen van 2,5 teraflops haalt. Om het uiteindelijke doel van 120 teraflops te halen zou de nieuwe machine, indien later voorzien van 3 GHz Power5-processoren, maar liefst 152 gekoppelde servers (nodes) omvatten met in totaal 9728 processoren.
De computer wordt beheerd voor het Ncep door IBM's Global Services-tak en bevindt zich zelfs in een datacentrum van de leverancier. Dit e-Business Hosting Center bevindt zich in Gaithersburg (Maryland) en bevat al elementen van IBM's strategie voor ict als nutsmiddel. Toch is de super wel degelijk eigendom van het Ncep en niet 'gehuurde rekenkracht'.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.