EMC schraagt softwarestrategie met aankoop Legato

Inlijving zorgt voor producten en verkoopkanaal

EMC heeft vorige week uiteindelijk de koop van Legato gesloten. De leverancier van opslagsystemen had al enige tijd een oogje op de maker van opslagsoftware, maar hield dit officieel stil. De overname schraagt EMC's strategie om zich meer op software te richten.

  
"Wij willen 30 procent van onze omzet halen uit software. De overname van Legato voegt 2 procent toe aan het huidige niveau van 23 procent", zegt EMC-ceo Joe Tucci.

Voor deze koop legt de producent van opslaghardware 1,3 miljard dollar in aandelen op tafel. Dit vertegenwoordigt zes keer de omzet die Legato vorig jaar boekte. Het bedrijf draaide 228,8 miljoen dollar verlies op 262 miljoen dollar omzet. Het jaar ervoor was dit respectievelijk 81,5 miljoen en 242,6 miljoen. Legato zag zich hierdoor gedwongen in mei een ontslagronde aan te kondigen voor 5 tot 6 procent van het personeelsbestand.
Aanloop koop
EMC werd al direct genoemd als gegadigde toen de softwareleverancier in februari zakenbank Morgan Stanley in de arm nam om zich klaar te maken voor een overname. Legato verklaarde toen officieel dat het ging om een verkenning van strategische mogelijkheden voor de toekomst. In de praktijk was er weinig twijfel dat het om een uitverkoop ging. Andere partijen die interesse zouden hebben, waren IBM, Hewlett-Packard, Sun Microsystems en Legato-concurrent Veritas.
Eind februari bleef EMC over als meest waarschijnlijke koper na het wegvallen van enkele gegadigden. IBM had verklaard geen belangstelling te hebben. Het moet bovendien eerst de overname van Rational Software nog verwerken. Het bod van EMC lag toen naar verluidt op 750 miljoen dollar. Analisten hadden eerder nog een overnamewaarde van 1 miljard dollar ingeschat, maar dat was in het geval van opbieden.
Legato zelf heeft zich tot vorige week van alle commentaar onthouden. Financieel directeur Andrew Brown verklaarde eind februari nog: "Het is ons bedrijfsbeleid om geen commentaar te geven op dergelijke zaken." Die woorden uitte hij op een technologieconferentie van investeringsbank Goldman Sachs waar EMC-president Joe Tucci liet weten actief op overnames uit te zijn. Tucci wil hiermee het productbereik van zijn bedrijf diversifiëren. De topman had het met name over softwarebedrijven, maar noemde geen specifieke namen.
Volgens analisten komen de verliezen van Legato voort uit het smalle productportfolio in vergelijking tot concurrenten als Veritas en IBM's Tivoli. Uit metingen van onderzoeksbureau Gartner blijkt dat Legato vorig jaar een marktaandeel had van 2,9 procent voor de wereldwijde omzet uit software. Dat was in 2001 nog 3,6 procent, aldus Gartner.

Doel: eenderde

EMC heeft zich al ten doel gesteld volgend jaar 30 procent van zijn omzet uit software te halen. In 2002 lag dat op 23 procent. EMC-ceo Joe Tucci schat dat de nu gepleegde overname daar 2 procent aan toevoegt. "De volgende grote golf in software voor opslagbeheer is het beheer van de volledige levenscyclus van data. Van de gegevensaanmaak tot archivering of tot vernietiging", zegt Tucci. Hiertoe worden de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van Legato samengevoegd met die van EMC.
Toch wil Tucci de overgenomen softwareproducent als aparte entiteit cultiveren. De huidige verkoopafdeling van Legato blijft dan ook in stand. "We gebruiken het Tivoli-model, maar we zullen zeker ook onze reguliere verkoopstaf oppeppen om meer deuren voor Legato te openen via de EMC-naam", aldus de topman.
De producten van Legato zullen wel voortbestaan onder eigen naam. Het bedrijf blijft behouden als zelfstandige organisatie binnen het moederbedrijf, waarbij Legato-president David Wright aan het roer blijft. Dit is vergelijkbaar met de oorspronkelijke constructie die IBM hanteerde voor de overgenomen softwareproducenten Lotus en Tivoli. IBM heeft die twee zelfstandige dochters inmiddels echter naar binnen getrokken en opgenomen in zijn softwaredivisie.

Softwarekanaal

De overname van Legato geeft de koper ook, naast het softwareportfolio, een compleet netwerk aan softwaredistribiteurs en -wederverkopers. Dat omvat volgens EMC ruim vierhonderd bedrijven, waaronder ook zwaargewichten Sun Microsystems, Hewlett-Packard en IBM. Die serverproducenten zijn zowel wederverkoper als oem-partner van Legato en concurreren bovendien in meer of mindere mate met EMC.

  
De fabriek van EMC in Cork, Ierland. Het bedrijf wil dit jaar 30 procent van zijn omzet uit software halen.
De opslagleverancier is er veel aan gelegen om de bestaande Legato-relaties te behouden. Toch verwacht ceo Tucci enige verliezen, hoewel hij nu nog niet kan aangeven in welke mate. HP heeft al verklaard geen reden te zien om zijn koers te wijzigen. De computerproducent wederverkoopt ook archiverings- en beheersoftware van het door Legato overgenomen OTG Software.
Vice-president Bill Nelson, verantwoordelijk voor de open-software-activiteiten van EMC, benadrukt dat de relaties niet zullen veranderen door de overname. "HP of Sun zouden zich kunnen terugtrekken. Het belangrijkste is echter hoe we die relaties beheren, en dat blijft zoals het is."

Eerdere koop

Net vóór de bekendmaking van de Legato-overname pleegde EMC nog een overname. Het kocht de opslagbeheer-software van BMC. Tegelijkertijd sloot het een wereldwijd samenwerkingsverband met dat bedrijf. EMC krijgt de Patrol Storage Manager in handen en schrapt die ten gunste van de eigen Controlcenter-beheersoftware. BMC had zelf al in februari het einde van dit in 2001 gelanceerde product aangekondigd.
EMC neemt nu de ondersteuning voor huidige Patrol Storage Manager-klanten op zich, terwijl het samen met BMC de marketing en verkoop van Controlcenter verzorgt. Hierbij helpen de twee bedrijven elkaar aan - potentiële - klanten. Huidige Patrol-gebruikers krijgen gratis equivalente licenties voor EMC's beheersoftware.
Het is nog niet bekend of de technologie van de BMC-software nog wordt geïntegreerd in Controlcenter. Wel beloven de twee hun overige producten meer op elkaar af te stemmen. EMC heeft soortgelijke relaties met Computer Associates en IBM, maar die hebben zelf ook concurrerende producten. BMC heeft nu effectief geen eigen opslagbeheersoftware meer.< BR> 
Opslagmarkt in diversificatie
http://www.computable.nl/artikels/archief3/d17jb3ri.htm


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.