HP ondersteunt Sun Solaris

Marktaandeel in schijfgeheugens benadert dat van EMC

De nieuwe schijfgeheugens en tape-libraries van Hewlett-Packard ondersteunen naast HP-Unix en Windows NT voortaan ook het Solaris-besturingssysteem van Sun. Via een oem-contract levert HP de XP512, gebaseerd op het Lightning disksysteem dat Hitachi Data Systems (HDS) vorige maand introduceerde.

Het ondersteunen van het besturingssysteem van aartsrivaal Sun, vloeit voort uit het beleid van open systemen dat HP voert. "Wij ondersteunen het concept van storage area networks. Dat heeft tot gevolg dat je de belangrijkste platformen moet ondersteunen, ook die van concurrenten," zegt Jürgen Ketterer, productmanager high-end storage solutions voor Europa.

Ommezwaai

Een jaar geleden sloeg Hewlett-Packard een andere koers in op het gebied van opslagsystemen. Van 1995 tot 1999 had het bedrijf een wederverkoop-overeenkomst met EMC. Ketterer: "Vooral de eerste jaren van die overeenkomst liep de verkoop van EMC als een trein. Maar in 1998 gingen wij ons toch zorgen maken over de mate van beschikbaarheid en het feit dat de Symmetrix-opslagsystemen nog altijd gebaseerd zijn op een single point of failure. Dat betekent dat bij het upgraden de firmware moet worden aangepast. Dat kan alleen als het `Symmetry-systeem wordt stopgezet. Een groeiend aantal toepassingen, vooral die voor elektronische handel, eisen permanente beschikbaarheid; de Symmetrix-systemen schieten hierin tekort."

Nieuwe strategie

In 1998 formuleerde HP daarop een nieuwe strategie voor opslag, waarbij open systemen volgens het concept van storage area networks (san) centraal staan. Omdat EMC daar niet in mee wilde gaan, sloot HP in mei 1999 een oem-overeenkomst met Hitachi Data Systems. EMC verbrak daarop het wederverkoop-contract met HP en koos voor Comparex als wederverkoper.
Het oem-contract met HDS loopt goed: in ruim een jaar tijd verkocht HP opslagsystemen met een totaalcapaciteit van 2 petabyte, ofwel 2000 terabyte. Onderzoek van IDC toont aan dat HP in 1999 op gelijke hoogte kwam met EMC. Het marktaandeel van terabytes schijfopslag over alle platforms steeg naar 12,3 procent. Daarmee passeerde het IBM en leverde het ongeveer twee keer zo veel capaciteit als Sun.
De omzet in schijfopslag voor Windows NT bedroeg 568 miljoen dollar, een fractie minder dan EMC. Maar het marktaandeel van HP ligt met ruim 10 procent op meer dan het dubbele van EMC. Dit verschil is toe te schrijven aan het feit dat de systemen van EMC ongeveer twee keer zo duur zijn als die van HP.
Op het Unix-platform heeft EMC met 2 miljard dollar een flinke voorsprong op de 1,44 miljard dollar omzet van HP. Ook hier liggen de verhoudingen in verkochte aantallen terabytes net andersom. HP heeft een marktaandeel van 18 procent, tegen EMC 15 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-14T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.