Zes megabit over normale telefoonlijn is mogelijk

Dit artikel delen:

DALLAS, TX - Het analoge en Isdn-modem zouden hun langste tijd gehad kunnen hebben. Het Texaanse Performance Telecom heeft twee nieuwe modems aangekondigd die tweehonderd keer sneller zijn dan de beste conventionele modellen. Er kunnen maximaal snelheden van 6,312 megabits per seconde (Mbps) worden gehaald voor 'downstream' data-transport over normale koper telefoondraden, de zogenoemde Pots (plain old telephone line). 'Upstream' gaat het aanzienlijk minder snel: 640 Kbps.

Performance Telecom maakt voor de nieuwe modems gebruik van de zogenoemde Asdl-technologie (Asymmetric Digital Subscriber Line). Dit is een methode die al geruime tijd over de hele wereld getest wordt door telecombedrijven. PTT Telecom heeft onlangs nog een proef met een Asdl-modem van Lucent Technologies (voorheen AT&T) uitgevoerd. Verder participeert Philips in interactieve-videotesten met deze modems.

Forse investeringen

Om Asdl daadwerkelijk toe te passen zullen de Telecom-bedrijven investeringen moeten plegen in hun telefooncentrales, net zoals ze dat voor de invoering van Isdn hebben gedaan. Een doorbraak van Asdl wordt verwacht als er overeenstemming is bereikt over de standaarden. Mocht dat snel gebeuren dan hebben telecom-bedrijven de onverwachte mogelijkheid televisiekanalen te distribueren via normale telefoonlijnen en kunnen ze concurreren met kabel-tv-exploitanten, zonder dat ze glasvezel tot in de huiskamer hoeven te leggen. Met het Asdl-modem van Performance Telecom is het bijvoorbeeld al mogelijk om gecomprimeerde Mpeg-2 videobeelden te versturen over afstanden tot maximaal drie mijl.
Performance Telecom kondigt ook een supersnel model aan dat geschikt is voor Internet- en lan-verkeer. Met deze versie, een zogenoemde Rate Adaptive of Radsl-modem, is het mogelijk om gelijktijdig een telefoongesprek te voeren en data te versturen. De Radsl-modem is verder voorzien van een hub zodat vier PC's via één telefoonlijn op hetzelfde moment het Internet op kunnen. De nieuwe modems zullen in het derde kwartaal van dit jaar in de Verenigde Staten beschikbaar komen. De prijs ligt tussen de 1200 en 2800 dollar.
De belangrijkste concurrenten van Performance Telecom zijn Amati, Analog Devices, Motorola en Westell. Amati en Motorola hebben Adsl-modems voor het begin van volgend jaar aangekondigd. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-07-12T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.