Vernieuwde directory en beveiliging voor OS/2 Warp

ARMONK, NY - IBM komt met een nieuwe directory en security server (DSS) voor OS/2 Warp. Daarnaast ontwikkelt men voor OS/2 Warp Server een gedistribueerd file-systeem, waarvan eind 1996 een bèta-versie beschikbaar komt. De directory- en beveiligingssoftware komt eerder op de markt.

De nieuwe DSS voor OS/2 Warp is vooral gericht op ondernemingen die er een wide area network (wan) op na houden. Eindgebruikers die een aantal verschillende servers in zo'n wan moeten benaderen kunnen met de nieuwe software makkelijker (via 'single log on') toegang krijgen. De netwerkbeheerder behoeft op zijn beurt slechts eenmaal een profiel van elke gebruiker in te voeren.
Het aangekondigde gedistribueerde file-systeem zorgt voor een uniform file-systeem over verschillende servers binnen een organisatie. IBM's concurrenten Novell en Microsoft ontwikkelen iets dergelijks voor respectievelijk Netware en NT.
Ook de client-versie van OS/2 Warp krijgt de nodige aandacht. In de nieuwe bèta, die onder de codenaam Merlin verspreid wordt, zitten een paar technische hoogstandjes. De belangrijkste feature is de toevoeging van de spraakherkenningsmodule Vocaltec. Daarmee kunnen langzaam uitgesproken zinnen direct omgezet worden in geschreven tekst. Vocaltec komt ook beschikbaar voor Windows 95 en zal geleverd worden in diverse talen waaronder Duits, Spaans, Frans en Italiaans. Nederlands ontbreekt. Het gerucht gaat dat IBM ook plannen heeft om software voor Internet-telefonie aan OS/2 Warp toe te voegen. Het meest bijzondere en geavanceerde deel van deze aanbieding zou een Internet-telefoonservice worden. Daarmee kan men via Internet telefoonnummers draaien via lokaal opgestelde IBM-computers. Op die manier zouden bijvoorbeeld internationale gesprekskosten fors lager kunnen gaan uitvallen en worden een paar nadelen weggenomen (gebrek aan standaardisatie, zelfde PC/software/Internet combinatie noodzakelijk bij beide gesprekspartners) van de huidige Internet-telefonie pakketten. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-07-12T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.