Worldcom wankelt

Door schandalen omgeven telco belangrijke speler in Nederland

Dit artikel delen:

Ook al is Worldcom een grote speler op de Nederlandse telecommarkt, toch is een eventueel faillissement en daarop volgende uitschakeling van het netwerk geen ramp. Dit meent de Nederlandse vereniging van bedrijfstelecommunicatie grootgebruikers BTG. Wel leidt het tot verdere verschraling van de Nederlandse telecommarkt.

Wat betreft dienstverlening aan zakelijke klanten verzorgt Worldcom 30 tot 40 procent van het spraakverkeer. Daarnaast levert het de helft van de dataverbindingen groter dan 2 Mbps schat BTG-directeur Cees Tromp. De helft van zijn leden is klant bij Worldcom. Andere activiteiten zijn beveiligde ip-vpn-verbindingen (virtual private network) en webhosting.
Naast deze dienstverlening direct aan bedrijven werkt Worldcom voor andere belbedrijven spraakminuten af. Jef Heyse, algemeen directeur Benelux bij concurrent Telia, schat dat het concern 15 procent van deze markt in handen heeft. Daarnaast regelt het voor internetaanbieders landelijke toegang tot internet. Hiervan heeft het het belangrijkste deel van de markt in handen, stelt Tromp. Over de precieze omzet in Nederland doet Worldcom geen uitspraken.

Snelle ondergang

Heyse geeft Worldcom nog een paar weken. Zodra de banken hun kredieten opeisen is het gebeurd. "Dat kan heel snel gaan." Het concern heeft voor 47 miljard dollar aan leningen uitstaan. Tromp is minder somber. "Voorlopig blijft een ondergang van Worldcom en diens netwerk speculeren", meent hij. Het concern heeft nu alleen een onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond Sec aan de broek. Het is in opspraak geraakt omdat het 3,8 miljard dollar aan kosten heeft geboekt als investeringen, waardoor de resultaten florissanter leken.
Uitval van het netwerk is niet snel te verwachten. Bij de problemen rond KPN Qwest leek het faillissement grote gevolgen te hebben. Een aantal weken later blijkt dat het netwerk nog steeds draait. Daarnaast verwacht Tromp dat klanten van Worldcom bij uitval van diens netwerk vrij eenvoudig kunnen overstappen naar een andere leverancier. Bij spraakverkeer en dataverbindingen levert dat geen grote problemen op. Internetaanbieders krijgen te maken met een iets complexere overstap.
Wel leidt een ondergang van Worldcom tot verdere verschraling van de Nederlandse telecommarkt. "Naar wie moet je overstappen", vraagt Tromp zich af.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.