Merknaam ICL zit ambitieuze moedermaatschappij Fujitsu in de weg

Bij het grof vuil

Met het opheffen van ICL verdwijnt opnieuw een monument uit de it-branche. Het computerbedrijf wordt geheel geïntegreerd in de organisatie van de Japanse moedermaatschappij Fujitsu. Frank Boekel, directeur ICL Nederland, is er niet echt rouwig om.

Ook zustermaatschappij DMR Consulting krijgt een nieuwe rol: het wordt binnen Fujitsu een strategische consultancy-divisie. het huidige boekjaar op 31 maart 2002 eindigt, moeten beide operaties zijn afgerond. "Ik vind het goed nieuws", stelt Frank Boekel, directeur ICL Nederland. Hij is tevreden over de duidelijke keuzes die zowel door de Fujitsu- als de ICL-top zijn gemaakt. De ambiteuze topman Naoyuki Akikusa van Fujitsu Limited wil 's werelds grootste technologie- en servicesconcern worden. Het bedrijf neemt nu met een omzet van 16,3 miljard dollar achter IBM en EDS de derde plek in op de services-markt, maar bijna niemand beseft dat. Door ICL (sterk in Europa) en DMR (sterk in Noord-Amerika) onder de vlag van Fujitsu te brengen, verwacht Akikusa zijn bedrijf als wereldwijde speler op de kaart te kunnen zetten. Een driejarige, 500 miljoen dollar kostende campagne, waarbij ook een aangepaste naam wordt geïntroduceerd, moet het merk versterken.
Boekel roemt Richard Christou, de opvolger van de vorig jaar september vertrokken ICL-topman Keith Todd, die in zijn ogen een duidelijke dienstverlenende focus heeft gekozen. "We richten ons tegenwoordig op drie hoofdterreinen: e-handeloplossingen, applicaties voor detailhandel, telecom en logistiek, en infrastrastructuur-services." Boekel deelt mee dat er in het ICL-kantoor in Maarssen, waar ook een internationale helpdesk is gehuisvest, tevens een centrum komt voor het op afstand beheren van systemen, een van de drie in Europa naast Engeland en Finland.

Imago's

Analisten hadden de beslissing van Fujitsu reeds zien aankomen. ICL zakte onder het bewind van Keith Todd weg. Er ging te veel aandacht uit naar de uiteindelijk afgeblazen beursgang en te weinig naar het moeizaam verlopende transitieproces van hardwarefabrikant naar dienstverlener. De matige financiële prestaties werden nog versterkt door de last die ICL ondervond van de terugval op de ict-markt na de eeuwwende. Een reorganisatie uitgevoerd door Christou kon het tij niet meer keren.
Aan de beslissing van Fujitsu om met het merk ICL te stoppen is een uitgebreid onderzoek vooraf gegaan. Daarbij zijn de imago's van Fujitsu en ICL tegen het licht gehouden en is het personeel gevraagd wat het van beide organisaties vond. Klanten gaven ICL stempels als 'gevestigd, technische expertise, betrouwbaar, maar ook bureaucratisch, inflexibel en weinig verrassend'. Dit imago legde het af tegen hun beeld van de 'moeder' vinden ('innovatief, machtig, stabiel en gerespecteerd'). De ICL-medewerkers blijken er veel voor te voelen om bij een concern te werken dat wel een positief profiel heeft en over ruime financiële mogelijkheden beschikt.

Strijd

In totaal bestaat de Fujitsu-tak straks uit 60.000 ict-dienstverleners en adviseurs, waarmee het de strijd met IBM en EDS wil aangaan. Voor DMR Consulting ligt er een vergelijkbare rol in het verschiet als die van AT Kearney bij EDS. "Wij adviseren over de snijvlakken tussen business en ict", zegt Jos Halkus, manager bij DMR Centraal-Europa. "Fujitsu heeft er nu voor gekozen om onze activiteiten als een strategische divisie aan de eigen organisatie te koppelen."
DMR is een van oorsprong Canadese consultancy-club die in 1995 door Amdahl werd overgenomen. Daar verwaterde de advieswerkzaamheden, totdat Fujitsu Amdahl overnam in 1997. Het Japanse bedrijf besloot DMR als aparte entiteit nieuw leven in te blazen. Halkus is blij dat het moederbedrijf tevens inzag dat de naamsbekendheid van DMR buiten de Verenigde Staten en binnen de Fujitsu-organisatie te laag is. "Wij zullen nu onder een neiuwe naam als strategische consultancy-tak op wereldniveau worden neergezet."
Wat Fujitsu overigens met de andere it-dochter Amdahl gaat doen, is nog ongewis. Deze Amerikaanse mainframespecialist is sinds de overname in 1997 al behoorlijk uitgekleed en richt zich vandaag de dag vooral op het onderhouden van mainframe- en Unix-systemen.
 
 
Britse dinosauriër
In het begin van de 20ste eeuw wordt British Tabulating Machines opgericht als antwoord op de ponskaartmachines van IBM. In 1968 fuseert het inmiddels geheten International Computers & Tabulators met een aantal andere Britse computerbedrijven tot ICL (International Computer Limited). Het bedrijf maakt furore met zelf gebouwde mainframes en kassasystemen (Singer). Fujitsu neemt in 1990 het meerderheidsaandeel over van de Britse noodlijdende grootaandeelhouder STC; in 1998 koopt het het resterende belang van 20 procent van Nortel. Begin jaren negentig valt ICL in een diep dal, omdat de mainframemarkt instort. Het computerbedrijf besluit dat de toekomst in dienstverlening ligt. Die kanteling blijkt echter een werk van te lange adem. Martin Campbell-Kelly, die in 1989 de geschiedenis van ICL op papier zette, betreurt het verdwijnen van ICL. "Het is vergelijkbaar als het einde van Britse topmerken als Morris en Austin", zegt hij in Financial Times.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-29T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.