Mondialisering van telecomstrijd

Ernst & Young: Overnamewoede nog niet ten einde

In de strijd tussen de telecombedrijven is nu de belangrijkste vraag wie als eerste uitgroeit tot wereldwijde speler op de markt. Ondanks alle overnames en allianties is dit nog niemand gelukt. Dit blijkt uit het internationale onderzoek The Connected Society van adviesorganisatie Ernst & Young.

Dit streven naar internationalisering betekent dat de overnamewoede die momenteel de telecommarkt beheerst, voorlopig niet ten einde is. Dit zal leiden tot een verdere daling van de internationale gesprekstarieven.
Ernst & Young heeft voor dit onderzoek honderd managers van onder andere de grootste telecommunicatiebedrijven ondervraagd, waaronder Wim Dik van KPN en Roel Pieper, destijds nog werkzaam bij Philips.

Mobiel

De ondervraagden voorspellen dat de explosieve groei van mobiele verbindingen doorzet en zelfs het aantal kabelverbindingen in het Westen zal overtreffen. Mobiele telefonie groeit uit tot de standaard voor spraaktransmissie. "Mobiel zal de traditionele telefonie opeten", aldus een van de ondervraagde managers. In 2008 zal het aantal mobiele verbindingen de vaste lijnen overtreffen.
De geënquêteerden verschillen van mening over de doorbraak van draadloze verbindingen op het gebied van datacommunicatie. De meesten denken dat gebruikers voornamelijk vaste lijnen gebruiken voor doorgifte van data. Mobiele verbindingen kunnen in hun ogen de benodigde bandbreedte niet leveren.
De financiële wereld zal veel druk uitoefenen op de aanbieders van mobiele telefonie. Ondanks het groeiend gebruik, blijft de draadloze communicatie een industrie waar in geringe mate financieel gewin is te behalen. De operators kampen met hoge servicekosten, ontrouw van gebruikers en dure licenties.

Kabel

Ook de kabelbedrijven spelen een steeds belangrijkere rol op de communicatiemarkt. Toch weten de managers nog niet langs welke weg de informatie in de toekomst naar de huishoudens gaat. De televisie is een van de favorieten, net als de breedbandige kabels. De telecombedrijven zijn lang niet uitgeschakeld, want zij optimaliseren momenteel hun infrastructuur voor de doorgifte van data. De strijd tussen kabel en telefoon is nog niet beslist, zo blijkt uit het onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-02T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.