Netscape mikt op software voor werkgroepen

Andreessen gaat concurrentie aan met Lotus en Novell

Dit artikel delen:

"Wij zijn te klein om voor Oracle of IBM een bedreiging te vormen. Aan de andere kant voegen wij veel waarde toe aan hun producten." Dit stelde Marc Andreessen, oprichter van Netscape, op de Netscape Developers Conference in San Jose.

De nog jonge onderneming Netscape is waarschijnlijk het snelst groeiende softwarebedrijf uit de geschiedenis. Het klom vorig jaar naar een omzet van 350 miljoen dollar, van 80 miljoen in 1995. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 120 miljoen dollar omgezet. Dit succes heeft het te danken aan het 'meeliften' met de grote jongens. Het verkoopt zijn intranet-software samen met contracten die IBM, Hewlett-Packard of Oracle met hun klanten sluiten. Met de introductie van Suitespot 3.0 en Netscape Communicator wil het bedrijf een slag slaan in de markt voor groupware en intranetten.
Andreessen steekt zijn bedoelingen niet onder stoelen of banken. "Ja, je moet dit duidelijk zien als een offensief op de markt voor werkgroepsoftware. Met Communicator en Suitespot concurreren we 'head-on' tegen Lotus Notes en Novell. Als volgende stap willen we de interface aantrekkelijker maken", aldus Andreessen. Communicator doet dat al met de 'push'-technologie Netcaster, waarmee gebruikers - naargelang hun interesses - in hun browser elektronische postbakjes kunnen openstellen voor de ontvangst van specifieke informatie.

Marimba

Netcaster werd ontwikkeld door Marimba. Andreessen zegt de relatie met dit bedrijf te willen verstevigen, maar hij wil daarover nog geen aankondigingen doen. Hij voorspelt dat Netscape binnen vijf jaar spraaktechnologie zal opnemen in de software. Het bedrijf committeert zich volledig aan Java Beans, het model voor softwarecomponenten van Sunsoft. Het bedrijf zal Suitespot en Communicator volledig in Java herschrijven.
Volgend jaar zullen de Java-versies beschikbaar moeten zijn. Alle functies en services in deze software zullen zich als Java Beans tonen. Sommige analisten vragen zich echter af waarom Netscape zich zo uitdrukkelijk uitspreekt voor Java. Ze wijzen er sarcastisch op dat Microsoft Internet Explorer 3.0 Java-applicaties beter draait dan Communicator.

Netwerkcomputer

Andreessen: "De reden waarom we voor Java Beans hebben gekozen is simpel. Het draait op alle bestaande besturingssystemen, inclusief toekomstige netwerkcomputers." Ook Visual Javascript, de object-georiënteerde ontwikkelomgeving zal voor 100 procent uit Java bestaan. Door Communicator opnieuw in Java op te bouwen moet deze programmatuur weer een echte 'thin-cliënt' worden, al weerspreekt Andreessen de kritiek dat Communicator uit zijn voegen groeit. "Je moet Communicator zien als een verzamelplaats van software-objecten. Door over te stappen op Java bereiken we een flinke afslanking." Volgens Andreessen zal het hart van de Java-versie van Communicator bestaan uit bytecode (voor de Java Virtual Machine). Extra functionaliteit kan met Javascript worden ontworpen aan de hand van Java Beans-componenten die over het netwerk kunnen worden gedownload. Het lijkt er dus op dat Communicator toch een soort besturingssysteem voor de netwerkcomputer wordt. Voor PC's wil Netscape deze programmatuur zeker niet als besturingssysteem positioneren. Een Netscape-medewerker in de wandelgangen: "Dat zou zelfmoord zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.