Cisco stapt in software

Netwerk analyseert applicatieberichten op inhoud

Cisco lanceert software die zijn netwerkrouters intelligenter laat omgaan met applicaties. Dit AON (Application Oriented Networking) gaat verder dan simpele analyse van 'headers' aan datapakketten; het behandelt applicatieberichten op basis van hun inhoud.

Cisco-topman Bill Ruh, die verantwoordelijk is voor AON: "Dit is twee jaar in ontwikkeling geweest binnen Cisco. Het is het eerste en enige in het netwerk ingebedde systeem voor intelligente routing van applicatieberichten. Dit biedt realtime zicht op wat er door je netwerk gaat. Daarmee ga je van een reactief naar een pro-actief bedrijf, gericht op de bedrijfsprocessen." Hij stelt dat qos (quality of service) voorheen al wel mogelijk was door 'headers' aan de datapakketten te hangen en die te analyseren. "Dat is echter alleen maar op type: data, spraak of video. Daarmee kun je niet kijken �n het datatype en naar de soort applicatie die het verkeer genereert."
Ruh legt uit dat Cisco's technologie ook voor een vertaalslag kan zorgen, van http naar SQL of XML bijvoorbeeld. Hij benadrukt dat AON de berichten analyseert terwijl ze onderweg zijn. "Daarmee kun je dus ook beleid uitvoeren, onder meer voor beveiliging. Is bijvoorbeeld een aankooporder wel digitaal ondertekend? Zo niet, dan moet hij terug."

Tjokvol geheugen

Die analyse betekent in theorie een extra belasting. Ruh: "We doen veel in de hardware, dus dat is snel. Bovendien analyseer je alleen die pakketten waarvan je iets wilt weten." Verder is het volgens hem hoe dan ook beter de analyse in het netwerk te doen in plaats van later op een server die vaak toch al behoorlijk belast is met de nodige applicaties.
Forrester-analist Larry Velez stelt in reactie op vragen van Computable dat de 'overhead' een probleem kan zijn. "Cisco werkt aan het verbeteren van het prestatieniveau van zijn chipsets. De ISR-serie (Integrated Service Router, red), die vorig jaar is aangekondigd, zat tjokvol met geheugen. Dat komt nu van pas." Velez wil niet zover gaan dat hij stelt dat de ISR-lancering een voorbereiding was voor AON, maar wijst er wel op dat oudere Cisco-apparaten problemen met de dataverwerking kunnen krijgen bij toepassing van AON.
Cisco's technologie is onzichtbaar voor applicaties, vertelt Ruh, terwijl reguliere analysesoftware behoorlijke applicatieaanpassingen kan vereisen. Verder is AON uit te breiden met C++- of Java-routines voor diepere verbindingen naar databases. Het systeem is voor rapportage en beheer standaard al voorzien van interfaceprotocollen als http, SOAP, Java Reporting en MQ Series.

Verschuiving

AON werkt ook op Cisco's huidige ISR-reeks. Verder onthult de leverancier nu twee hardwareproducten die een hoger prestatieniveau bieden. In de toekomst, Ruh vertelt niet op welke termijn, verschijnt een taakspecifiek AON-apparaat waarmee de applicatieanalyse inzetbaar is op netwerken met apparatuur van derden. Forrester-analist Velez vindt dat interessant. "Er is nu namelijk het risico van meer afhankelijkheid van het netwerk, het Cisco-netwerk", antwoordt hij op vragen van Computable.
Velez vertelt dat de concurrentie niet stil zit. "Juniper komt met iets dergelijks, maar mist switches in het portfolio." Die netwerkleverancier heeft recent enkele overnames (Peribit, RedLine) gedaan op het gebied van 'deep packet'-analyse. "Deze verschuiving van berichtenmakelaar-logica naar de netwerklaag kan grote impact hebben op de ontwikkeling van applicaties. Het werkt wel met huidige toepassingen, vooral middleware en legacy-makelaars, maar de toekomst zit vooral in software op XML-basis, webservices dus."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.