Inktomi automatiseert indexering internet

Dit artikel delen:

Inktomi Corporation heeft naar eigen zeggen de eerste geautomatiseerde 'directory engine' geïntroduceerd .

Deze 'engine' is in staat op intelligente wijze informatie van internet te indexeren. In tegenstelling tot de 'gewone' zoekmachine, die letterlijk zoekt op een trefwoord, is dit product van Inktomi in staat op categorie te organiseren, zoals 'auto', 'restaurant' of 'theater'. Alle irrelevante informatie die het tegenkomt verwijdert het automatisch.
Tot nog toe boden bedrijven als Yahoo! ook zoekopdrachten op het net, maar moesten een groot aantal mensen daarvoor internet afzoeken om allerlei relevante pagina's onder te brengen bij een categorie. Inktomi claimt nu dat dit met hun product geheel automatisch verloopt. Dit zou niet alleen de kwaliteit verbeteren van de zoekdienst, maar tot relevantere resultaten leiden.
Het bedrijf maakt gebruik van een supercomputer die het web afspeurt naar relevante links voor elke categorie. Slechts tien mensen hebben met behulp van deze machine in twee maanden tijd een lijst aangelegd van ongeveer 5000 categorieën waarbinnen zij een aantal weblinks selecteerden. Met de gebruikte technologie, Concept Induction genaamd, heeft de supercomputer met 'menselijke intelligentie' op internet gezocht naar relevante pagina's, waarna het in totaal ruim 1,3 miljoen weblinks vastlegde.
Inktomi werkt al met een groot aantal klanten, waaronder Verticalnet, goto.com, gonow.com, goprofit.com en Knight Ridder Real Cities.  RSN

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-25T00:00:00.000Z Rob Sijpesteijn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.