A2000 gooit knuppel in hoenderhok Vecai

Kabelexploitant dreigt op te stappen

AMSTERDAM - Vecai beraadt zich ernstig over haar toekomst. Het rommelt zo sterk in de wereld van de kabelexploitanten dat een nadere bezinning nodig is. A2000 bijvoorbeeld overweegt serieus het lidmaatschap te verruilen voor dat van Vifka Telecommunicatie.

Een week geleden gooide A2000, na Casema de grootste kabelexploitant van Nederland, de knuppel in het hoenderhok. De kabelaanbieder die ruim een half miljoen aansluitingen heeft in groot Amsterdam en Hilversum, voelt zich niet meer thuis bij de Vecai. Ze overweegt ernstig deze branche-vereniging de rug toe te keren en lid te worden van Vifka Telecommunicatie.
De hoofdstedelijke kabelmaatschappij vindt dat de Vecai te passief is in telecommunicatie-zaken. Vifka Telecommunicatie zou zich veel actiever opstellen. Vandaar dat A2000, die grote ambities heeft op telecommunicatie-gebied, het lidmaatschap van deze vereniging heeft aangevraagd.
Vandaag, vrijdag 21 juni, komt het bestuur van de Vecai, vereniging van kabelexploitanten, bijeen om te bezien of de koers moet worden verlegd. Strategie en bestuurlijke organisatie zullen ter discussie staan. Het bestuur heeft er veel voor over om A2000 voor haar 'club' te behouden.

Veel veranderd

Oorspronkelijk beperkten de kabelexploitanten zich tot de doorgifte van radio en televisie. Voordat de commerciële zenders naar Nederland kwamen, verbleef de Vecai in de luwte van het publieke bestel. De laatste jaren echter is er niet alleen op omroep-gebied maar ook daarbuiten veel veranderd.
De liberalisatie van de telecommunicatiemarkt heeft de kabelwereld in beweging gebracht. Philips en het Amerikaanse concern United International hebben bij A2000 de touwtjes in handen. De combinatie van Philips en United International hebben samen met de Amerikaanse telecommunicatie-gigant US West grote plannen voor de Amsterdamse kabel. Het is bestemd als een proeftuin voor geavanceerde elektronische diensten en telefonie. Telecommunicatie zou de kernactiviteit van A2000 moeten worden.
Daarnaast doet zich in de kabelwereld een enorme schaalvergroting voor. Fusies en overnames zijn schering en inslag. Tijdens het Vecai-overleg zal worden bekeken of het ontstaan van grote marktpartijen ook gevolgen moet hebben voor de bestuurssamenstelling. De vereniging laat zich daarbij adviseren door het organisatie-adviesbureau Van de Bunt. Deze consultant heeft van tevoren gesprekken gevoerd met alle bestuursleden. De neerslag hiervan wordt in een advies vervat.

Stroomversnelling

A2000 heeft de discussie over de koers van de Vecai in een stroomversnelling gebracht. De overstap naar de Vifka is mede ingegeven door een zekere weerzin tegen de energiemaatschappijen, die bij veel kabelbedrijven de dienst uitmaken. De Vecai zou ook te veel door hen worden gedomineerd.
De Vecai die toch al was verzwakt door het vertrek van voorzitter Bas Eenhoorn naar de accountants- en adviesgroep Moret, Ernst & Young richt volgens A2000 teveel de oren naar deze energiemaatschappijen. Men vindt de plannen van de traditionele energiewereld, die zich heeft verenigd in Enertel, tot nog toe weinig overtuigend. De Amsterdamse kabelexploitant is ook niet erg onder de indruk van de kennis die Enertel heeft op het gebied van telecommunicatie. Vanaf maart 1997 wil laatstgenoemde landelijk vaste verbindingen aanbieden aan het bedrijfsleven en vanaf juli 1997 ook telefonie. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-21T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.