Internet-lawine oorzaak overbelasting netwerken

Dit artikel delen:

Het Internet-gebruik stijgt mondiaal zo snel dat de netwerken steeds vaker overbelast raken. Gelukkig verbetert de techniek ook in een razend tempo. Dit zei drs. B.J.M. Verwaaijen, lid Raad van Bestuur Lucent Technologies, tijdens de BTG-Themadagen (de vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers) te Noordwijkerhout.

Over drie jaar zal 95 procent van het lange afstands-telecommunicatieverkeer bestaan uit datapakketten. Hoewel het spraakverkeer nog altijd met zo'n 6 tot 8 procent per jaar groeit, maakt het dus in 2001 5 procent van het totaal uit. Verwaaijen sprak van een Internet-lawine. Elke honderd dagen verdubbelt het gebruik.
Vooral push-technieken, die informatie automatisch naar de Internet-gebruiker toesturen, zullen de netwerken verder belasten. Hoewel push-technologie in de VS commercieel nog geen succes is, gelooft Verwaaijen er heilig in.
Ook ziet hij een steeds intuïtiever gebruik van Internet ontstaan. Het publiek zou vaak helemaal niet meer merken dat van Internet gebruik wordt gemaakt.
Verwaaijen draagt bij Lucent een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid voor Internet-activiteiten. Lucent Technologies wil uitgroeien tot een belangrijke speler op het gebied van netwerken op basis van IP (Internet Protocol). Afgelopen donderdag maakte Lucent bekend met een eigen IP-switch te komen. Hiervoor zou een geheel nieuw ontwerp zijn ontwikkeld, dat volgens Lucent superieur is aan de bestaande switch-technologie. MCI Communications is de eerste klant. Lucent wil zijn slag slaan met het tweede-generatie Internet. Daarvoor is nieuwe technologie nodig.
Technisch is de vooruitgang gigantisch, aldus Verwaaijen. Elke twaalf maanden verdubbelt de capaciteit van optische transportmiddelen. Iedere negen maanden gebeurt dat bij draadloze communicatie. Een glasvezelkabel biedt nu al meer capaciteit dan wereldwijd nodig is om op een bepaald moment alle spraaktelefonie af te handelen.
De fabrikanten van telecommunicatie-apparatuur lopen een race tegen de klok. Nieuwe vindingen hebben maximaal twaalf maanden om tot rijping te komen. Als commerciële exploitatie dan nog niet is gerealiseerd, heeft het geen zin meer door te gaan; de concurrentie heeft dan al iets anders uitgevonden.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-12T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.