Prolin bouwt snelle applicatie in Java

Dit artikel delen:

Op een technisch eenvoudige manier heeft het Amsterdamse Prolin een applicatie gebouwd die tien keer zo snel is als gewone Internet-software.

De communicatie tussen de client en de applicatieserver bestaat namelijk niet uit html (hyper text markup language) maar uit Java-script, dat in het algemeen tien keer zo weinig bytes bevat. In html zit veel overhead die Java-script niet heeft. "Als het communicatievolume met een factor tien afneemt, neemt de communicatiesnelheid met een factor tien toe", aldus Jaap Kramer, onderzoeker bij Prolin.

Helpdesk-software

Webconnect vormt een onderdeel van Prolin's ITSM (Information Technology Service Manager), en het verschaft via Internet toegang tot de Itsm-applicatie en de -database. Deze helpdesk-software stelt de eindgebruiker in staat om zelf in een kennisbank te zoeken naar een oplossing voor zijn probleem. Als dit niet lukt kan hij een service-aanvraag indienen bij de helpdesk en de voortgang van zijn aanvraag blijven volgen. Enthousiast demonstreren Kramer en zijn collega-onderzoeker Jochen Pohle hoe Webconnect draait als een Windows client/server-applicatie. Tegelijkertijd is dezelfde applicatie toegankelijk met een Netscape-browser en een Hot-Java-browser. Beide browsers maken deel uit van een drie-laags architectuur waarbij Netscape op een PC en Hot-Java op een NC draait. Niet alleen in een demo maar ook bij klanten als AT&T, Union Carbide, Matra en Shell in Nigeria is Webconnect geïnstalleerd. Bij Shell hebben 25.000 eindgebruikers via Internet toegang tot de helpdesk-software.

Intranet

"Het downloaden van een Java-applet van 200 kB via een intranet is geen probleem omdat de bandbreedte hier niet de bottleneck vormt. Bij het Internet is dat wel het geval", zo legt Kramer uit. Het downloaden van een Java-applet van 200 kB kost over het Internet al gauw 200 seconden (een snelheid van 1 kB per seconde is niet ongebruikelijk). De bandbreedte van het Internet is nog te klein om serieuze bedrijfsapplicaties aan te kunnen. Webconnect legt echter minder beslag op de bandbreedte van Internet waardoor de prestaties acceptabel worden. De communicatie vindt plaats in Java-script en aan de client-kant wordt html gegenereerd. RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-13T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.