Cabletron koopt ATM- en Isdn-specialist Zeitnet

SAN FRANCISCO, CA - Cabletron Systems neemt de jonge Californische ATM-leverancier Zeitnet over via een aandelenruil ter waarde van ongeveer 140 miljoen dollar. De acquisitie versterkt Cabletron in de relatief nieuwe markt voor Asynchronous Transfer Mode.

Strategisch gezien lijkt de overname een juiste zet, maar op de korte termijn zal de overname drukken op de winst. Zeitnet is in 1993 opgericht, heeft 122 mensen in dienst en zette vorig jaar ongeveer 7 miljoen dollar om. De 'start up' was er nog niet in geslaagd om winst te behalen. Met een prijskaartje van twintig keer de jaaromzet lijkt Cabletron vorstelijk te betalen voor de ATM-technologie. Door de Zeitnet-produkten krijgt Cabletron nu toegang tot het lagere en midden-segment van de ATM-markt. Voor de 'high end' voert Cabletron al produkten die door Fore Systems worden geleverd.
De overname van Zeitnet is de tweede binnen twee maanden. Eerder werd Network Express, een leverancier van Isdn-apparatuur overgenomen. Ook hiermee begeeft Cabletron zich in een klein, maar sterk groeiend marktsegment waar het moet opboksen tegen bedrijven als Gandalf, Ascend, 3Com, Cisco en een aantal kleinere Europese spelers.
Met ATM, Fast Ethernet (via een gedeeltelijke overname van SMC in februari) en Isdn lijkt Cabletron nu een plaats te hebben veroverd in alle snel groeiende segmenten van de netwerkmarkt.
"De killer-applicatie voor ATM is de Intranet backbone", zegt Henk Sprenger, general manager van Cabletron Benelux. De doorbraak van ATM op de desktop zal nog op zich laten wachten, zo denkt hij. De relatief hoge prijs en de onzekerheid over het ontstaan van een rotsvaste, eenduidige standaard zijn de belangrijkste hinderpalen. Bedrijven wagen het vaak niet om nu met een nieuwe technologie in zee te gaan, waarvan ze niet zeker weten of het de standaard wordt.

Spectrum-partner

Cabletron en PC-marktleider Compaq gaan samenwerken op het vlak van het management van netwerken. Laatstgenoemde wordt daarmee Spectrum-partner. Compaq hoopt zich hiermee te onderscheiden van de andere leveranciers van PC-servers: HP, IBM en Sun. Spectrum is Cabletrons 'enterprise management platform' waarmee netwerken beheerd worden. Spectrum wordt als een strategisch produkt gezien door analisten. In de afgelopen twee jaar is Cabletron erin geslaagd marktaandeel te winnen met Spectrum. Volgens cijfers van marktonderzoeksbureau IDC heeft Spectrum nu 17,6 procent van de markt en neemt daarmee een tweede plaats in na HP's OpenView, met 32,9 procent de afgetekende koploper.
Volgens Henk Sprenger zet Cabletron Benelux ongeveer 25 miljoen dollar om. Wereldwijd wist Cabletron in 1996 ruim een miljard dollar te verkopen; de winst bedroeg 164 miljoen dollar. De meeste omzet, meer dan de helft, wordt behaald in stackable hubs. Cabletron richt zich op grotere bedrijven met netwerken die uit meer dan tweehonderd aansluitingen bestaan. "In de Benelux", zegt Henk Sprenger, "hebben we het dan over een vier à vijfduizend bedrijven." AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-14T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.