Afzet huurlijnen KPN daalt snel

Dit artikel delen:

KPN is in Nederland in het eerste kwartaal van 2005 ruim 9 procent (ruim 5700) van zijn afnemers van huurlijnverbindingen kwijtgeraakt. "De zakelijke markt vervangt 2 Mb vaste huurlijnen in snel tempo door veel goedkopere ip-vpn verbindingen via dsl-lijnen", aldus Ed Achterberg, analist van het Brits-Nederlandse Telecompaper.

"KPN zit wat de huurlijnen betreft in een spagaat", zegt Achterberg. Huurlijnen zijn duur, en er zit een hoge marge op voor KPN. Bedrijven stappen daarom over naar dsl, een ontwikkeling waarvan het eind voorlopig niet in zicht is, aldus Achterberg. BTG (Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers) heeft de afgelopen twee jaar echter "geen grote verschuivingen" in de markt van huurlijnen waargenomen.

Complementair

BTG-woordvoerder Cees Tromp meent dat bedrijfskritische dataverbindingen ook in de toekomst via vaste lijnen of 'dark fiber' zullen lopen. Dsl blijft in zijn ogen een telefoonlijn, met de bijbehorende garanties omtrent kwaliteit en beschikbaarheid. "De ontwikkeling richting dsl zien wij voornamelijk als een complementaire, gericht op locaties op afstand en de ondersteuning van thuiswerk."
Op de dsl-markt raakt KPN in toenemende mate zijn groothandelspositie kwijt aan internetaanbieders die zelf een eigen netwerkinfrastructuur opbouwen. Scarlet, Versatel, Tiscali en Wanadoo nemen steeds minder lijnenbundels af van KPN. Dat resulteerde in een achteruitgang van 22 duizend van dergelijke groothandelslijnen, een daling met 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Britse breedbandconsultant en nieuwssite Point-Topic, gebaseerd op kwartaalcijfers van KPN. De cijfers worden vertekend door de consolidatie in het eerste kwartaal van 2005 van de 33 duizend abonnees van Freeler en Cistron. Achterberg schat het nettoverlies voor KPN op elfduizend lijnen in één kwartaal.
Het aantal dsl-lijnen is volgens Point-Topic wereldwijd in twaalf maanden met 54 procent gestegen tot ruim 107 miljoen. In het eerste kwartaal van 2005 zijn er 10,1 miljoen dsl-lijnen bijgekomen. Alleen het vierde kwartaal van 2004 was succesvoller met 10,4 miljoen nieuwe lijnen. Telecompaper schat dat er thans wereldwijd 158 miljoen breedbandgebruikers via de kabel of dsl-verbindingen zijn.
De groei in Zuid-Korea, Hong Kong en Taiwan zwakt af, meldt Point-Topic. Opkomende markten als Turkije, Thailand en Polen groeien met 24 procent of meer. Azië en de Pacific is de leidende regio voor breedband, gevolgd door Europa en de VS. Groot-Brittannië is het procentueel snelst groeiende dsl-land ter wereld met 20 procent groei in één kwartaal tot vijf miljoen aansluitingen. Het groeit daarmee sneller dan China, dat uitkomt op 15 procent groei tot bijna twintig miljoen aansluitingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-17T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.