Novell Netware verliest bestaansrecht in 2001

Gartner: "Functionaliteit overgenomen door alternatieve diensten"

"De functionaliteit van de netwerkprogrammatuur van Novell valt uit elkaar en wordt na 2001 door besturingssystemen, applicaties en hardware geleverd. Besturingssystemen die specifiek op netwerken gericht zijn, hebben geen toekomst", stelt Gartner Group.

Dave Cappucio van Gartner Group kwam tot die conclusie tijdens een lezing over de overeenkomsten en verschillen tussen de directory services van Novell Netware en Windows NT Server. NT Server is een besturingssysteem met de functionaliteit van een netwerksysteem. Netware is een netwerkbesturingssysteem waarop tevens applicaties kunnen draaien. Vanwege de technische verschillen ligt een vergelijking niet voor de hand. "De keuze tussen een netwerk gebaseerd op NT Server of op de Novell Directory Services (NDS) hangt af van de situatie waarin een bedrijf verkeert", redeneert Cappucio. Microsoft zal eerst in de onderkant van de markt toeslaan met NT. Volgens Gartner Group zijn de technische capaciteiten van de directory services van NT nog niet al te best, maar voor organisaties met ongeveer dertig servers of minder maakt dat niet zoveel uit.
De keuze tussen NT en Netware zal verder niet afhangen van technische specificaties, maar van de infrastructuur die een organisatie heeft. Voor organisaties die kiezen voor een Microsoft bureaumachine en een Backoffice-omgeving zal NT Server een logische keuze zijn. Cappucio: "Maar Windows 95 werkt net zo goed met de door Novell verbeterde NDS als met NT Server.
De belangrijkste ontwikkeling op het gebied van directory services is volgens Cappucio Ldap (Lightweight Directory Access Protocol). Dit protocol standaardiseert het zoeken naar informatie in verschillende directories. Zowel Microsoft en Novell hebben zich aan dit protocol gecommitteerd. "Applicaties die ontwikkeld zijn op basis van dit protocol zijn directory- en leveranciersonafhankelijk", aldus de vertegenwoordiger van Gartner Group.

Novell moet samenwerken

De directory services van NT 5.0 zullen sterk verbeterd worden, maar volgens Cappucio onvoldoende om zich al technisch te kunnen meten met Netware. Omdat Netware geen platform is waarop bedrijfskritische applicaties kunnen draaien, moet Novell flink sleutelen aan Netware, zo vindt Gartner. Om de concurrentie aan te gaan, moet een duidelijk pad naar 64-bits-technologie gelegd worden. Daarnaast is het ondersteunen van smp (symmetrical multi processing) van cruciaal belang. Tenslotte acht Cappucio het voor Novell van belang dat aandacht besteed wordt aan het ondersteunen van clustering. De verwachting luidt dat Novell niet in staat is deze technologieën zelf te ontwikkelen. "Novell zal met een waarschijnlijkheid van 60 procent samenwerkingsverbanden aangaan met commercieel vergevorderde leveranciers van besturingssystemen, zoals Hewlett-Packard", aldus Cappucio.
Novell biedt momenteel technisch de meest geavanceerde directory services en draait bovendien op goedkopere platforms dan NT. Het bedrijf heeft echter de afgelopen vijf jaar te kampen gehad met een gebrek aan visie en leiding. Volgens Cappucio moet Novell gestandaardiseerde netwerkdiensten aanbieden die concurrerend zijn qua prijs, schaalbaarheid, betrouwbaarheid, beheersbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Gartner noemt Microsoft, Netscape en andere als concurrerende partijen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-06T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.