Sun optimistisch over netwerkcomputer

Sun Microsystems blijft optimistisch over de toekomst van het Javastation als vervanger van de terminal. Vooral de lage kosten en het gemakkelijke beheer zullen de zakelijke markt aanspreken, zo verwacht Sun-coo Ed Zander.

Zander acht het Javastation bij uitstek geschikt voor specifieke taken die niet erg gecompliceerd zijn, zoals verkoopautomaten voor vliegtickets, informatiewijzers in winkels en Internet-kiosken. Voor goedkope desktops die lekker draaien in een netwerk zal volgens Zander zeker een grote markt bestaan. Hij stelt dat voor dit soort taken geen dure PC's nodig zijn.

Mild

Zander is sinds kort belast met de dagelijkse leiding. Tijdens de jaarlijkse Europese pers- en analisten-conferentie te Brussel afgelopen dinsdag benadrukte hij de kracht van zijn onderneming. Terwijl topman Scott McNealy zich doorgaans tegen Microsoft afzet, liet Zander een opvallend mild geluid horen: "Ik heb niets tegen Bill Gates." McNealy zelf was door ziekte afwezig.
Zander ziet de slanke client snel opkomen, ten koste van de dikke PC. Vooral grote zakelijke afnemers hebben genoeg van zware PC's van drieduizend dollar. Een eenvoudige desktop die aan een netwerk te koppelen valt, volstaat meestal. Volgens de topman richt Sun zich volledig op network computing. Effectenanalisten verwijten de onderneming soms te versnipperd te opereren. Ze maakt werkstations, ontwikkelt haar eigen Sparc- en Java-microprocessoren, bezit het eigen Unix-besturingssysteem Solaris en is de motor achter Java. De combinatie van dit alles is volgens sommigen te veel voor een onderneming met een jaaromzet van 8,6 miljard dollar. De coo stelt dat al die activiteiten prima passen in de 'network computing'-visie. "We maken geen PC's, doen niet aan systeemintegratie en vervaardigen geen printers."

Niet dood

Op gebied van Unix-servers is Sun volgens Zander de grootste, zowel in verkochte aantallen als in omzet. Unix is absoluut niet dood, zo stelt de topman. Het afgelopen kwartaal was zelfs het beste van de afgelopen 1,5 jaar. De omzet stijgt nog steeds. HP zou het veel minder goed doen omdat het weinig meer in Unix investeert. Dat geldt nog sterker voor SGI. Siemens Nixdorf gaat zijn servers uitrusten met Sun Solaris en Intel IA-64 processor Merced. Ook Fujitsu zit inmiddels in het Sun-kamp.   CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-05T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.