Motorola neemt belang in Teledesic

Motorola schrapt zijn plannen om een breedbandig satellietnetwerk op te zetten voor Internet-toegang. In plaats daarvan neemt het bedrijf nu een belang in concurrent Teledesic dat 288 satellieten in omloop wil hebben tegen het jaar 2003. Dit betekent het einde voor Motorola's project, getiteld Celestri, dat voor 12,9 miljard dollar 63 satellieten zou krijgen.

Teledesic is opgericht door Craig McCaw en Microsoft-directeur Bill Gates en geniet de steun van vliegtuigfabrikant Boeing en satellietproducent Matra Marconi Space. Motorola vroeg in de zomer van vorig jaar een licentie aan voor de benodigde radiofrequenties. Teledesic heeft deze reeds in handen en lanceerde eerder dit jaar zijn eerste satelliet. "Wij gaan nu niet meer elk verder op ons eigen pad, maar we combineren onze krachten om een nieuwe generatie breedbandige communicatiediensten wereldwijd te leveren", jubelde Motorola-president Christopher Galvin.
Zijn firma neemt nu een aandeel van 26 procent in Teledesic in ruil voor een nog onbekend geldbedrag en de technologie die was ontwikkeld voor Celestri. Analisten schatten de totale waarde van deze investering op 750 miljoen dollar. Motorola lag weliswaar achter in de race om een breedbandig satellietnetwerk, maar het heeft al wel aanzienlijke ervaring met satelliettechnologie. Zo bouwt het bedrijf het Iridium-netwerk, dat is bedoeld voor mobiele telefonie.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.