Windows 2000 Datacenter behoedzaam de markt op

Microsoft hanteert strikte eisen voor selecte groep serverleveranciers

Microsoft brengt de aanstaande datacenter-uitvoering van zijn besturingssysteem Windows 2000 met grote voorzichtigheid op de markt. De softwareleverancier stelt strikte eisen aan de apparatuur die het handjevol geselecteerde serverleveranciers dient te gebruiken voor deze zware Windows NT-variant.

Wij behoren al tot die groep gecertificeerde hardwarebedrijven", vertelt Steve Keilly, president van de Amerikaanse serverspecialist Stratus. Deze hardwarefabrikant produceert fouttolerante computers op basis van het eigen VAS-besturingssysteem en Hewlett-Packards Unix-variant HP-UX. Stratus heeft onlangs een nieuwe lijn servers aangekondigd die Intel-processors gebruiken en de Server- en Advanced Server-uitvoeringen van Windows 2000 draaien.
Keilly stelt dat deze machines, codenaam Melody, een beschikbaarheid halen van minstens 99,999 procent. "Dat komt per jaar neer op ongeveer vijf minuten downtime", aldus de Stratus-president. Die hoge beschikbaarheid, met name uitzonderlijk voor Intels x86-architectuur, behaalt de leverancier vooral dankzij eigen beheerprogrammatuur en een modulair uitgevoerd hardware-ontwerp.
"Deze zogeheten ft-servers zijn uitgevoerd met twee tot drie moederborden die elk precies dezelfde handelingen verrichten. Daarbij hebben we ook nog het invoer/uitvoer-deel gescheiden van de processor en het systeemgeheugen en daartussen een controle-laag ingebouwd", vertelt Keilly. De verbeteringen die Stratus heeft aangebracht, zijn bovendien niet zichtbaar voor de software zodat er geen aanpassingen zijn vereist.

Hoge eisen

Deze eigenschappen streeft Microsoft na voor Windows 2000 Datacenter. Computerfabrikanten die dit zware besturingssysteem willen leveren, dienen een reeks rigoureuze testprocedures te ondergaan om minstens 99,9 procent beschikbaarheid te bieden. De tests hebben betrekking op serverhardware, systeemcomponenten, applicaties, randapparatuur en drivers.
De ondersteuning van Datacenter-systemen geschiedt door één gecombineerde hulpgroep van Microsoft en de desbetreffende hardwareleveranciers. De strenge tests en het beperkt aantal goedgekeurde servercomponenten moeten het ondersteuningswerk vereenvoudigen. Analisten menen dat dit ook de kans op systeemfouten door verkeerde configuraties verkleint. Dat is namelijk één van de meest voorkomende redenen voor problemen bij voorganger Windows NT 4.5.

Toegetreden

Unix-specialist Stratus en Unisys, van oorsprong mainframeleverancier, zijn reeds toegetreden tot de kring Authorized Datacenter Partners. Op dit moment zijn er nog veertien kandidaten in de running, waaronder Hewlett-Packard, IBM, Compaq en Dell. Compaq opent alvast samen met Microsoft een oplossingencentrum voor Windows 2000 Datacenter.
Ook Dell behoort bijna tot de groep uitverkorenen. "Wij zijn vrij ver gevorderd in die certificering", zegt Robin Kuepers, marketingmanager enterprisesystems bij Dell. Deze PC-fabrikant werkt al twee jaar toe naar de Datacenter-uitvoering van Windows 2000. "Toen Microsoft naar zijn hardwarepartners kwam in verband met Windows 2000 besloten wij direct ook mee te gaan voor deze zwaarste uitvoering."
Momenteel heeft Dell twee systemen op de nominatie staan voor Windows 2000 Datacenter. "Het is echter nog niet zeker of we ook de relatief lichtere server van die twee op de markt brengen. De vraag is of er wel behoefte bestaat voor die machine (maximaal vier processors) voor datacenter-toepassingen", aldus Kuepers.
De onthulling van de goedgekeurde machines van Dell en Microsofts andere Datacenter-partners vindt plaats samen met de lancering van die zware Windows 2000-variant. Dat zou oorspronkelijk (begin vorig jaar) twee maanden na de komst van de Professional-, Server- en Advanced Server-uitvoeringen zijn, die voor eind 1999 op stapel stonden. Begin dit jaar is die planning bijgesteld naar vier maanden na de lancering van begin dit jaar, wat neerkomt op deze maand. Naar verluidt is het streven nu gericht op medio juli.

Breed

Het is voor Microsoft ongebruikelijk dat het zich richt op een beperkte doelgroep en niet op een zo breed mogelijke markt. Toch streeft de softwareleverancier er naar - binnen die zelfbeperkte sector voor bedrijfskritische systemen - datacenter-partners te werven die een breed bereik hebben. Stratus-president Steve Keilly erkent dat zijn bedrijf niet echt beantwoord aan dat criterium. "Wij richten ons op specifieke deelmarkten, maar willen op termijn met onze nieuwe ft-servers ook horizontale markten bestrijken. Met name grote gebruikers van Microsofts groupware Exchange."
Keilly vindt de voorzichtige aanpak van Microsoft voor Windows 2000 Datacenter zeer logisch. "Zij willen geen pr-debacles zoals het uitvallen van grote websites die draaien op hun software. De pers springt daar gelijk bovenop. Bovendien is dat ook voor die gebruikers slecht; door het Internet zijn klanten tegenwoordig de maatstaf voor het functioneren van de IT-afdeling. Voorheen lag die beoordeling bij de leiding van een bedrijf."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.