Java en Netscape deel van nieuwe AIX-versie

DEN HAAG - Gebruikers van de nieuwe versie van het AIX-besturingssysteem van IBM krijgen gratis hulpmiddelen voor het optimaal benutten van Internet. Het gaat hierbij onder andere om de programmeertaal Java en de browser Netscape. Op die manier wil IBM een eenvoudige toegang bieden tot Internet aan gebruikers van het RS/6000-systeem. Dat zegt Donna van Fleet, vice-president AIX ontwikkeling RS/6000-divisie IBM. De nieuwe versie (4.2) van AIX is geschikt voor alle RS/6000-platformen, uiteenlopend van een laptop tot een mainframe.

 

Van Fleet signaleert dat de afgelopen vijf jaar het gebruik van de RS/6000 verschoven is naar commerciële toepassingen. "Aanvankelijk werd de RS/6000 alleen gebruikt in technische omgevingen. Inmiddels wordt het systeem in 60 procent bij commerciële toepassingen ingezet en 40 procent voor technisch gebruik."
De voorzieningen voor Internet bij de nieuwe versie van AIX zijn tekenend voor het belang dat IBM aan Internet hecht. Van Fleet is het eens met Oracle-topman Larry Ellison, die voorspelt dat een simpele netwerkcomputer het in de toekomst gaat winnen van personal computers die zijn voorzien van allerlei toeters en bellen.
"Ik ben ervan overtuigd dat deze oplossing de toekomst heeft. Het is nog niet zeker hoe het systeem eruit gaat zien, maar je zult het in ieder geval overal kunnen gebruiken." Met de ontwikkeling van AIX speelt IBM in op deze ontwikkeling.
Zij schetst vervolgens dat AIX vier technieken moet beheersen. "In de eerste plaats moet het besturingssysteem goed overweg kunnen met Internet. Daarom hebben wij de nieuwe versie van AIX gratis voorzien van een goede programmeertaal (Java) en een browser (Netscape). Tweede eis is het aankunnen van elektronisch winkelen, waarbij het grote probleem van dit moment de beveiliging van transacties betreft."
Van Fleet noemt als derde wezenlijke techniek het vlekkeloos kunnen communiceren via complexe netwerken. "Om dat op te lossen past de overname van Lotus in ons beleid, omdat het programma Notes die communicatie mogelijk maakt."
Als vierde en laatste techniek noemt zij de eis dat enorme stromen gegevens snel verwerkt moeten worden. Hiervoor komt IBM binnenkort met een snelle video-server.

Schaduwzijde

Het gebruik op grote schaal van netwerken heeft ook een schaduwzijde: het beheer. Zodra grote groepen gebruikers gaan werken met gegevens die op verschillende plekken zijn opgeslagen, ontstaan er problemen met de consistentie van data. Bovendien is de beveiliging van transacties via netwerken een nog niet opgelost probleem. Het gaat hierbij om problemen waarvoor in traditionele mainframe-omgevingen oplossingen bestaan die hun doelmatigheid al lang hebben bewezen. "Uiteindelijk is dat een probleem van systeemmanagement en daar is IBM altijd goed in geweest. Het gaat er nu om deze kennis en ervaring te gebruiken voor netwerken." WA

(R)Evolutie van RS/6000-systemen

Sinds de introductie in 1990 heeft de RS/6000 een opmerkelijke gedaanteverwisseling ondergaan. Aanvankelijk was dit systeem niet meer dan een krachtig werkstation gebaseerd op de zogeheten Power-architectuur - inmiddels opgevolgd door de Powerpc-processor - met als besturingssysteem IBM's Unix-variant AIX. De concurrentie - Sun en HP - zag het glimlachend aan. IBM had immers nauwelijks ervaring met open systemen. Voordat de RS/6000 een bedreiging op de Unix-markt zou betekenen, zou er nog heel wat water door de Rijn vloeien. Zo was de algemene gedachte.
In vijf jaar tijd is er echter veel veranderd. IBM gebruikt de Powerpc-microprocessor inmiddels in veel serverplatformen. Niet alleen voor de RS/6000, maar ook voor de PC-server, de AS/400 en voor de krachtige parallelsystemen. Dankzij de massale inzet van deze microprocessor, kon IBM aanzienlijke besparingen bereiken op de kosten van ontwikkeling en sluiten de produktlijnen naadloos op elkaar aan. Deze technologische aanpak resulteert in een marktgroei die aanzienlijk boven het gemiddelde van de markt ligt. Zo stelt het onderzoeksbureau IDC dat de omzet van AIX-servers met ruim 30 procent per jaar groeit, terwijl de gemiddelde marktgroei van de Europese server-markt ongeveer 14 procent per jaar bedraagt. Volgens het Europese marktonderzoeksbureau Ovum zullen er tegen het einde van 1996 per jaar ongeveer 4,5 miljoen eenheden van de Powerpc worden afgezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-07T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.