KPN biedt mee naar Duitse Umts-licentie

KPN gaat via de mobiele telefoondochter E-Plus meebieden op de Duitse Umts-veiling die op 31 juli begint. De Duitse regering selecteerde gisteren elf bieders voor de vier tot zes felbegeerde frequenties die de Duitse schatkist naar verwachting rond de honderd miljard mark gaan opleveren. Dat E-Plus mag meebieden is overigens geen echte verrassing, want het is de derde mobiele-telefoonaanbieder van Duitsland.

Naast E-Plus nemen onder meer Debitel, Mannesmann, Worldcom, Detemobil, Talkline en Mobilcom deel aan de veiling. Daarmee is het hele spectrum van grote Europese en Amerikaanse spelers present op de veiling. Opmerkelijk is de rol van het Franse Vivendi. De Fransen gaven onlangs te kennen geen trek te hebben in de veiling, maar mogen toch meedoen. Volgens de Duitsers heeft Vivendi zich namelijk nooit officieel afgemeld, maar is dat alleen aan de pers meegedeeld. Voor Vivendi waren de gigantische bedragen die in Groot-Brittannië werden betaald, reden om in Duitsland van deelname af te zien. Vivendi liet direct op de bekendmaking van de gegadigden nogmaals weten dat het niet aan de veiling zal meedoen.
KPN heeft bekendgemaakt dat het in totaal elf miljard gulden heeft binnengesleept met een kort lopende obligatielening. Het telecombedrijf gebruikt het geld onder meer om de lening van 28,6 miljard gulden af te lossen waarmee het E-Plus kocht. In totaal legde KPN 41 miljard gulden neer voor een belang van 77,5 procent. Het restant voor de afbetaling komt uit de geplande beursgang van KPN Mobile en uit de zak van NTT Docomo. De Japanners kregen onlangs een financieel belang van 12,5 procent in KPN Mobile voor een bedrag van elf miljard gulden.
Volgens een woordvoerder blijft KPN rondkijken naar een partner om een plaats bij de Europese top-drie in mobiele telefonie te verwerven. Het Britse Orange werd onlangs voor de neus van KPN weggekaapt door France Telecom. Volgens een woordvoerder kijkt KPN nu in Frankrijk, Italië en Spanje rond naar een geschikte partner, maar valt er nog niets concreets te melden. Het gerucht dat Orange besprekingen voert met KPN en Sonera over nauwe samenwerking om een blok te vormen tegen Vodafone wordt door de Finse telecomaanbieder naar het rijk der fabelen verwezen.   CORR.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-09T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.