Fusion pakt bouw en beheer websites aan

Knelpunt is actualiseren en onderhoud

Dit artikel delen:

Een website bouwen is vaak niet het moeilijkste deel van het werk; het voortdurend actualiseren en onderhouden vormt een knelpunt. Dat is nog te tijdrovend en daardoor te duur. Het jonge bedrijf Netobjects wil met de tweede versie van het 'web-authoring-tool' Fusion een professioneel systeem leveren dat bouw en onderhoud eenvoudiger, sneller en goedkoper maakt.

Wij richten ons op de grote gebruikers", zegt Sally Phillips, productmanager van Netobjects. "Daarmee positioneren we ons boven bijvoorbeeld Frontpage van Microsoft." Zeer grote sites, bijvoorbeeld die waar allerlei complexe databasepublishing- en transactie-functies nodig zijn, zullen voorlopig moeilijk door een web-authoring-tool gemaakt kunnen worden. Daarvoor zijn ze te bedrijfsspecifiek. Het overgrote deel van de professionele sites valt echter binnen de doelgroep van Fusion.
Sally Phillips, even in Nederland om het verkoopkanaal te bewerken, demonstreert hoe in vliegende vaart een professioneel ogende website voor Internet of een intranet te bouwen valt. Het bijzondere aan Fusion is dat men uitgaat van de gehele site. "Het gaat niet om pagina's, maar om de site." Als men een bepaalde stijl heeft bedacht, wordt die automatisch in de gehele site herhaald. Navigeerknoppen zitten op de juiste plaats. Bijzonder is de mogelijkheid om de plaats van objecten op een pagina exact te bepalen. In deze pixel level control laat het pakket zich vergelijken met dtp-systemen. Ook functies als drag and drop en een raster op het scherm wijzen op het volgen van de dtp-metafoor. Volgens een aantal testen is Fusion momenteel het meest geavanceerde web-authoring-tool, een titel die het heeft overgenomen van Frontpage.

Typische starter

In de nieuwe versie 2.0 (nu ook verkrijgbaar in Mac-uitvoering) is een aantal verbeteringen aangebracht. Het is bijvoorbeeld eenvoudig om bestaande websites in te lezen. Investeringen in tijd en moeite blijven behouden. Na het inlezen kan gebruik gemaakt worden van de beheerhulpmiddelen van het pakket. Daarnaast komt Fusion met acht 'componenten', objecten die bepaalde geavanceerde functies of toepassingen mogelijk maken. Wie bijvoorbeeld voor zijn intranet een elektronisch prikbord of discussieforum wil installeren, heeft aan de Messagebord-component voldoende. Met een andere component, Autoform (een CGI-script, Common gateway interface), zijn elektronische formulieren aan te maken. De authoring-software maakt het ook eenvoudig om via Internet of een intranet aan databasepublishing te doen. Sally Phillips demonstreert hoe in rap tempo een bestaande database, bijvoorbeeld een Access-database met personeelsgegevens, te gebruiken is om een telefoon- of adresgidsje op het intranet te publiceren. Elke database met een 32-bits Odbc-driver (Open database connectivity) is daarvoor geschikt.
Netobjects is een typische starter uit Silicon Valley. Een paar maanden geleden heeft IBM een meerderheidsbelang in het 120 mensen tellende bedrijf genomen. Niettemin blijft Netobjects geheel los van de IT-gigant opereren. Het is zelfs de bedoeling dat het naar de beurs gaat.
De Fusion-software moet 1390 gulden kosten, waarmee het aanzienlijk duurder is dan Frontpage. In de Verenigde Staten gaat Fusion voor rond de 500 dollar over de toonbank. Het pakket wordt in Nederland geleverd door 2Support uit Nieuwegein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-06T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.