Candle nu ook op de AS/400

Mainframesoftware geschikt voor 'open systemen'

Echt 'open' is de IBM AS/400-omgeving (nog) niet, maar er is wel het een en ander aan gedaan. Dit heeft ertoe geleid dat de AS/400 ook in gemengde (client/server-) omgevingen is verschenen.

Gebruikers hebben in ieder geval geen boodschap meer aan zaken als open of leveranciersspecifiek; het moet gewoon werken. Dan is het een zaak waar de specialisten maar een oplossing voor moeten vinden. Allerwegen worden dan ook die oplossingen aangeboden. Candle, sinds jaar en dag ontwikkelaar van software die het gedrag van netwerken en applicaties rond (IBM) mainframes bewaakt, heeft nu het AS/400-platform gevonden.

Installed base

Het feit dat dit platform in de negen jaar van zijn bestaan een flinke installed base heeft opgebouwd (in de Benelux zouden 12.000 systemen staan), heeft aan de beslissing bijgedragen. Aldus zijn aan omgevingen als MVS, Cics, MQSeries, DB2 en SMS nu OS/400 en Lotus Notes toegevoegd.
Candle introduceert twee producten voor de AS/400: het nieuwe Interflow Manager, een soort elektronische inspecteur en helpdesk, en voor het Candle Distributed Command Center nu een Omegamon Monitoring Agent voor OS/400. Wayne Walkley, bij IBM manager in de AS/400-divisie, is naar Candle overgestapt om daar de AS/400-kar te trekken. Hij verklaarde dat de MQSeries-middleware ook meer aandacht krijgt bij Candle. Daartoe zijn overeenkomsten gesloten met Aurora Systems (MQMon), IBM, Level 8 Systems en Apertus Technologies (MQView), en werden enkele bedrijven overgenomen: Amsys North America en Powerq Software. De overname van Cleversoft in juli 1996 was vooral bedoeld om nieuwe Lotus Notes-klanten te winnen en bestaande beter van dienst te kunnen zijn.
IBM heeft delen van het Candle-productaanbod in zijn leveringspakket opgenomen, dat dus naast Tivoli gevoerd wordt. De goede relatie tussen beide bedrijven blijkt ook uit het feit dat Candle OS/2, AIX en Lotus Notes bedient.

Unix-smaken

Overigens is men niet blind voor andere omgevingen, want Candle heeft Omegamon Monitoring Agents voor een aantal andere Unix-smaken (Solaris, HP-UX en Sinix), Microsoft SQL Server, Oracle, Sybase, Informix, Windows NT en Netware. Waarschuwingsadapters zijn leverbaar voor Netview, CA-Unicenter, HP Openview, Tivoli/TME 10 Enterprise Console en DEC Polycenter. Wie dan nog op Snmp zit te wachten, kan terecht voor een Candle Snmp Gateway. Als de berichten maar doorkomen. Het is nu mogelijk, aldus Walkley, om een AS/400-systeem te beheren vanuit de Windows NT-omgeving en omgekeerd. Later dit jaar zal Internet als medium voor het doorgeven van de monitoring- en andere data gebruikt kunnen worden. Het gaat om zaken als: cpu-belasting, event log monitoring, geheugengebruik, schijf- en database-capaciteit, en diverse andere vormen van statistische en historische gegevens, al dan niet gekoppeld aan meldings- of alarmeringsprocedures.
Hoewel producten onmisbaar zijn, ziet Candle investeren in mensen als nog belangrijker. Er is een uitgebreide dienstverlening opgezet, deels uit te voeren door Candle-specialisten, deels door partners. In Nederland heeft Candle Brease te Naarden voor het Unix- en AS/400-platform en e-office in Huis ter Heide voor Lotus Notes als var's aangesteld.
In 1996 had het (privé-) bedrijf Candle een omzet van 266.000.000 dollar. Er zijn 1400 mensen in dienst in 45 vestigingen over de hele wereld. In de Benelux huist Candle in Breda en Antwerpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-30T00:00:00.000Z Cees van der Vlies
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.