Nederland neemt voorsprong breedband

Forrester: scherp contrast met België

Dit artikel delen:

Nederland en België zijn binnen Europa koplopers op het gebied van breedband, gemeten naar het aantal aangesloten huishoudens. Dit meldt onderzoeksbureau Forrester, die Nederland in de niet al te verre toekomst de voorsprong ziet vergroten.

Deze positieve prognose wordt uiteengezet in het rapport 'Low Countries' Broadband Split - The Netherlands Will Outpace Belgium In Broadband Adoption' dat vorige week is verschenen. Het onderzoeksbureau schrijft de komende kloof aan een scherp contrast met België, dat niet alleen zit in de verschillende markten, maar ook in de gevestigde telecombedrijven van het vaste net. KPN en Belgacom maken verschillende keuzes voor hun aanbod en toekomstige DSL-technieken.
Forrester is positief over KPN's kosteneffectieve strategieën voor het relatief goedkope ADSL2+ en Triple Play (het gecombineerd aanbieden van televisie, telefoon en internet). Belgacom daarentegen hanteert duurdere strategieën voor VDSL en Triple Play. De overstap naar die alternatieve DSL-technologie vereist forse investeringen. Computable meldde begin februari al dat KPN de VDSL-investering voor zich uit schuift door toch eerst voor ADSL2+ te kiezen. Overigens zal het huidige ADSL zijn dominante positie van circa 60 procent marktaandeel (58 in Nederland en 62 in België) de komende vijf jaar behouden, voorspelt Forrester.

Eerste plaats

Op dit moment gebruikt ongeveer eenderde van de huishoudens in zowel Nederland (32 procent) als België (29 procent) een breedbandverbinding. Tegen 2010 zal zo'n 54 procent van de Nederlandse huishoudens middels breedband online gaan. Nederland bereikt daarmee de eerste plaats binnen Europa, stelt Forrester. België komt dan op 'slechts' 44 procent.
Dat verschil in vooruitgang van en voor beide landen komt niet alleen voort uit de twee dominante telecombedrijven, maar ook uit factoren als pc-gebruik, internetacceptatie en concurrentie in de markt. "De intense concurrentie, gecombineerd met een breed prijsbereik van breedbandverbindingen en innovatieve, nieuwe diensten zal Nederland op kop houden", zegt analist Lars Godell.
Hij voorziet dat in België minder huishoudens online zullen gaan. Daar heeft nu iets meer dan de helft van de huishoudens een pc, terwijl dat in Nederland op driekwart ligt. Het percentage online-huishoudens lag vorig jaar op respectievelijk 46 en 71 procent. België maakt op dat gebied weliswaar een inhaalslag, naar 64 procent online tegen 2010, maar Nederland blijft ook groeien: 75 procent. Het Europese gemiddelde ligt dan op 62 procent.
 
 
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.