'Websites presteren slecht'

Mercury Interactive test duizenden internetpagina's

Er zijn maar heel weinig websites die wat stabiliteit en snelheid betreft goed presteren. In 98 procent van de gevallen blijken prestatieproblemen te zijn terug te voeren op een verkeerde configuratie of afstemming van een bepaalde toepassing.

In meer dan een derde van de gevallen blijken de knelpunten buiten de firewall te liggen. Die knelpunten worden veroorzaakt door problemen met de configuratie of afstelling van routers, communicatiepoorten en switches, beperkingen in de bandbreedte dan wel problemen in de peer-to-point connecties van internetaanbieders.
"Het is bekend dat bezoekers zelden terugkeren op websites die bij de eerste kennismaking slecht presteren. Daarom is het belangrijk websites goed te testen voordat ze live gaan. Ook is het zinvol om de operationele prestaties regelmatig te testen", aldus Mercury Interactive-topman Amnon Landan.

Nabootsen

Mercury Interactive, leverancier van prestatiebeheer- en testtools voor webtoepassingen, heeft de afgelopen maanden duizenden Engelse websites getest door automatisch vanaf negen zogeheten loadserverfarms, die wereldwijd staan verspreid, het webverkeer na te bootsen. Op deze manier zijn de reactietijden voor transacties te meten en tal van gegevens over de webapplicatie en de netwerkinfrastructuur boven water te halen. Mercury Interactive levert zowel de diensten als de software waarmee dergelijke testen kunnen worden uitgevoerd.
"We hebben twee scripts geschreven waarmee we de homepage van een website en de pagina waarop een adres staat om met de organisatie in contact te komen kunnen oproepen. De gemiddelde responstijd blijkt in de meeste sectoren wel mee te vallen; vier tot zeven seconden. Alleen zitten er tussen de minimum en de maximum tijden vaak hele grote verschillen", aldus Andy Crosby, Field Market Director Europe, die mede verantwoordelijk is voor het testprogramma, dat regelmatig wordt herhaald. Een verkeerde afstelling van de database, onvoldoende netwerkbandbreedte, of een verkeerde configuratie van de webserver of de applicatieserver zijn volgens Crosby de vier belangrijkste oorzaken van de geconstateerde prestatieproblemen.

Oorlogskas

Landan noemt zijn bedrijf met een marktaandeel van bijna 50 procent marktleider op het gebied van test- en monitoringsoftware voor webapplicaties. Het bedrijf, waar 1400 mensen werken en dat in twintig landen aanwezig is, realiseerde in het eerste kwartaal van 2001 een omzet van 90,7 miljoen dollar. Dat is 50 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2000. De winst bedroeg het eerste kwartaal 16,1 miljoen dollar, een toename van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Er is een oorlogskas van achthonderd miljoen dollar beschikbaar. Daarvan is inmiddels 147 miljoen uitgegeven aan de acquisitie van Freshwater Software. Dit bedrijf uit Denver (Colorado) levert Sitescope en Siteseer, software waarmee de prestaties van de hardware te meten zijn, die voor de webapplicaties wordt gebruikt.
 
 
Concurrentie
Mercury Interactive concurreert met bedrijven als Rational, Compuware, Segue, RSW en Cyrano. Daarnaast richten traditionele leveranciers van beheertools, zoals Computer Associates (Unicenter), Hewlett Packard (Open View) en Tivoli, zich in toenemende mate op het beheer van hardware en software voor webapplicaties. Landan verwacht de komende jaren harder te groeien dan de markt en dus de concurrentie op veilige afstand te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-01T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.