Consortium openbaart plan Network Computer

Oracle richt dochteronderneming op

SAN FRANCISCO, CA - Een consortium van meer dan vijftig IT-leveranciers publiceerden begin deze week de plannen voor de Network Computer, de opponent-in-wording van de PC. Oracle richt er zelfs een dochteronderneming voor op.

De belangrijkste deelnemers aan het consortium zijn, naast Oracle, IBM, Apple, Sun en Netscape. De groep heeft met elkaar overeenstemming bereikt over standaarden en toonde een aantal werkende prototypen.
De normen waaraan een NC moet voldoen, zijn door de betrokken partijen vastgelegd in het NC Reference Model. Oracle implementeert deze standaarden als eerste in de NC System Software Suite. Deze software wordt ondergebracht in een aparte dochteronderneming, Network Computer geheten.
Opvallend is dat onder de producenten in het consortium zich veel ondernemingen bevinden, die gespecialiseerd zijn in consumentenelektronica. Voorbeelden hiervan zijn Akai, Funai, Mitsubishi en Nokia.
De NC zal niet louter een computer voor op het bureau worden. Leden van de alliantie werken aan implementaties van het concept in ondermeer telefoons, televisies en draagbare computers.

Processoren

Behalve producenten nemen ook technologie-aanbieders deel aan het consortium. Ondernemingen als Motorola, Digital en Cirrus Logic zullen processoren ontwikkelen en leveren aan de producenten van het eindprodukt.
In eerste instantie zal de systeem-software van Oracle slechts de processor-architectuur van ARM en Digital ondersteunen. Toekomstige versies moeten ook kunnen draaien op Intel en andere platformen.
De consumentenmarkt - de NC als Internet-computer - zal benaderd worden door de producenten van consumentenelektronica, die al beschikken over een wereldwijd netwerk van detailhandels. Voor Intranet-toepassingen - binnen ondernemingen - zal de NC verkocht worden via het directe model door bedrijven als Hitachi, Nec en Fujitsu.

Telecom

Behalve de leveranciers van produkten zien ook telecom-aanbieders brood in het concept van Oracle. Zo ziet het Japanse NTT de NC als extra mogelijkheid om haar diensten aan het publiek aan te bieden. Ook British Telecom, France Telecom en Bell Canada ondersteunen het concept, aldus een bericht van Oracle.
De systeem-software bestaat uit een micro-kernel, aangevuld met multimediale extensies, de programmeertaal Java, het pakket Bravo van Adobe en de multimediale viewer van Macromedia.
Oracle beweert inmiddels vele potentiële klanten gevonden te hebben voor de NC. Het bedrijf noemt ondermeer GE Capital, MCA, Unihealth, het Boston College en Pactel.
Een van de voordelen van de NC moet de relatief lage prijs worden. Topman Ellison spreekt in dit kader over een apparaat van 500 dollar. Waarnemers denken echter dat de eerste versies - vooral gericht op de zakelijke markt - rond de 1000 dollar moeten gaan kosten. Lagere kosten voor opleiding en ondersteuning in vergelijking met de PC moeten dit prijsniveau compenseren. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-24T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.