PTT Telecom registreerde wel inbraak telefoonlijnen

DEN HAAG - PTT Telecom heeft eindelijk toegegeven dat het mogelijk is ten koste van andere abonnees fraude te plegen met telefoonlijnen. Tot begin vorige week hield de PTT vol dat haar computers nooit sporen van inbraak op het net hadden gevonden. Een woordvoerster bevestigde vorige week maandag echter dat dit wel degelijk meerdere keren is waargenomen. Om misbruik te voorkomen zijn de laatste jaren ook extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

De PTT bekijkt hoe voorkomen kan worden dat informatie over de ligging van kabels in verkeerde handen valt. De Landelijke Werkgroep 06-Gedupeerden uit Ewijk liet onlangs zien hoe eenvoudig valt te frauderen. Om dit te bewijzen, werd een kabel van minister Sorgdrager (Justitie) opgegraven. Het televisie-programma Twee Vandaag toonde beelden van een ex-crimineel die 06-kosten op rekening van de niets vermoedende bewindsvrouw wist te zetten.
Volgens de werkgroep die al ruim 1200 leden telt, breken criminele organisaties om de haverklap in op het telefoonnet. Ze zouden onder een hoedje spelen met frauduleuze exploitanten van 06-lijnen.
Kamerleden van RPF, PvdA, D66 en CDA zien voor de minister alle reden tot ingrijpen. Ook de kamerleden Swildens (PvdA) en Kamp (VVD) dringen in kamervragen aan op maatregelen tegen dit soort fraudes. Ze vinden het hoog tijd voor een nader onderzoek. Minister Jorritsma, die de telecommunicatie-zaken in haar portefeuille heeft, voelt daar voorlopig weinig voor. De veiligheid van het lijnennet behoort naar haar mening niet meer tot de politieke verantwoordelijkheid van de minister. Sinds KPN is geprivatiseerd, moet de telefoon-onderneming zelf haar boontjes kunnen doppen.
De minister heeft tot nog toe ook een uitspraak van de Arnhemse rechter uit 1995 naast zich neergelegd. Die bepaalde dat het ministerie een onderzoek naar eventuele fraude met telefoonlijnen moet instellen. De eiser was de eerdergenoemde werkgroep van gedupeerde Nederlanders. Overigens verkeert PTT Telecom al jarenlang op voet van oorlog met deze werkgroep. Nu de werkgroep zegt de fraude met videobeelden te kunnen aantonen, wil PTT Telecom graag een gesprek. Corr.

Telefooncentrales op de achtergrond

Het oorspronkelijke doelwit van de Landelijke Werkgroep 06-Gedupeerden vormde de telefooncentrales van PTT Telecom. Daar wordt nu met geen woord meer over gerept, ofschoon werkgroep-voorzitter Claessen blijft beweren dat ook met software inbraak mogelijk is.
Jarenlang 'treiterde' Ton Claessen uit Ewijk PTT Telecom met openbare mededelingen over de fraudegevoeligheid van de centrales. Hij nam hackers in de arm om aan te tonen dat het mogelijk is op afstand in te breken op lijnen, waardoor op kosten van andere abonnees 06-nummers en buitenlandse nummers werden gebeld.
PTT daagde Claessen steeds uit de fraudegevoeligheid van de computers aan te tonen. Diverse keren zegde Claessen dit toe, maar tot een daadwerkelijke demonstratie in het bijzijn van PTT-management is het tot nu toe niet gekomen.
Claessen: "De aandacht voor inbraak met een dialer op de lijn nam internationaal zulke vormen aan, ondermeer in Duitsland en Zwitserland, dat we het pad van de software even verlaten hebben. We komen er wel op terug want er bereiken ons nu juist vanwege de publiciteit nieuwe berichten over mogelijkheden om ook met software in te breken."

Bedrijfsleven meldt inbreuk

Een drietal niet nader genoemde Nederlandse ondernemingen vreest het slachtoffer te zijn geworden van telefoon-fraude. Ze hebben de Stichting Preventie Economische Criminaliteit verzocht hun telefoon-netwerk te controleren. Volgens deze stichting wordt er niet alleen gerommeld met 06-lijnen, maar is ook het gsm-netwerk kwetsbaar.
Ook in Duitsland zijn er gevallen van telefoonfraude aan het licht gekomen. De Duitse vestigingen van IBM hebben bijvoorbeeld grootscheepse telefoon-fraude geconstateerd. Deutsche Telekom heeft het probleem bevestigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-24T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.