Harbinger kiest Nederland als Europese uitvalsbasis

Dit artikel delen:

Harbinger, een Amerikaanse aanbieder van Electronic Commerce (EC) en Electronic Data Interchange (EDI) heeft Rotterdam als Europees hoofdkantoor aangewezen. Het snelgroeiende bedrijf wil profiteren van de groei in de handel op de elektronische snelweg.

Met EDI kunnen bedrijven aan- en verkoop-orders, rekeningen en betalingen elektronisch verrichten. Ook kunnen formulieren elektronisch worden uitgewisseld. De doorbraak van EDI heeft lang op zich laten wachten, omdat de techniek duur, ingewikkeld en bedrijfsspecifiek was.

30 procent groei

Met de komst van het Internet lijkt EDI nu een herkansing te krijgen. Netwerkmanagers in middelgrote- en kleine bedrijven kunnnen nu gebruik maken van aanzienlijk goedkopere, op Internetstandaarden gebouwde transactiesystemen en -diensten. Tot nu toe worden EDI-systemen gebouwd rond eigen netwerken.
Wereldwijd zijn er ongeveer 100.000 bedrijven die transacties laten verlopen via dergelijke bedrijfseigen netwerken. De EDI-netwerken zijn niet compatible met elkaar. Harbinger claimt dat zijn eigen Value Added Network (VAN) 30.000 deelnemers kent, voornamelijk middelgrote en kleinere bedrijven.
De markt voor EDI groeit snel, aldus David Leach, president-directeur van Harbinger. Hij was even in Rotterdam ter opluistering van de opening van het nieuwe Europese hoofdkantoor. "Er wordt per jaar wereldwijd tussen de 500 en 800 miljoen dollar aan EDI-software en services omgezet. De marktomvang neemt jaarlijks met 30 procent toe", vertelt Leach.
De opkomst van de aanzienlijk goedkopere Internet EDI-oplossingen ziet Harbinger niet als een bedreiging, maar als een kans. Men heeft bijvoorbeeld software waarmee een Webwinkel kan worden gebouwd in één uur tijd. Een testversie van deze web authoringsoftware kan men downloaden (http://inp.harbinger.net/products).
Harbinger heeft vorig jaar en begin 1997 een aantal Europese bedrijven opgekocht, waaronder Ntex in Rotterdam (nu zeventig medewerkers). Ntex heeft de ANWB, de GWK, KNMI en het Havenbedrijf Vlissingen als klant. Een andere nieuwe aanwinst voor Harbinger is Ad Nederlof, de onlangs teruggetreden vice-president van Oracle voor Noord-Europa. Hij neemt zitting in de raad van bestuur van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-23T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.