Lan-record Surfnet

De universiteiten van Amsterdam en Alaska hebben een record op hun naam gezet door 625 Mb aan data in 13 seconden te versturen over een afstand van 12.272 kilometer.

"Hooguit de buffers van de randsystemen zijn aangepast. Aan de netwerkverbinding zelf is niets gedaan", zegt Cees de Laat, wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Informatica aan de Universiteit van Amsterdam en nauw betrokken bij het experiment. Internet2, een Amerikaans samenwerkingsverband van universiteitsnetwerken, looft jaarlijks een prijs uit voor de organisatie die de grootste hoeveelheid data over de langste afstand stuurt (snelheid plus afstand 10 procent meer).
De afstand tussen de twee universiteiten is 2,4 keer langer dan bij de recordpoging van vorig jaar. De overdrachtssnelheid lag dit jaar met 400 Mbps de helft lager. "Inmiddels is deze snelheid al weer ondenkbaar, omdat een carrier bij Seattle over de kop is gegaan", voegt De Laat toe. Wetenschappers gebruiken hoogwaardige netwerkverbindingen om onderzoeksgegevens en computervoorzieningen te delen.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-17T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.