PTT Telecom verliest meer op concurrerende diensten

Dit artikel delen:

DEN HAAG - PTT Telecom heeft in 1995 een hoger verlies geleden op taken en diensten waarvoor geen monopolie meer bestaat. Op activiteiten waarbij PTT Telecom tegen concurrentie moet opboksen, is vorig jaar 286 miljoen gulden verlies geleden tegen 216 miljoen gulden in het jaar daarvoor.

Dit blijkt uit de concessie-rapportage waarmee KPN jaarlijks aan het kabinet verantwoording aflegt voor de uitvoering van de concessies. Bij diensten waarop (nog) een monopolie bestaat, zoals post en spraaktelefonie, zag KPN de winst toenemen.
De verkoop en verhuur van randapparatuur, alle satelliet-diensten (uitgezonderd openbare spraaktelefonie) en alle data-transportdiensten vallen al geruime tijd buiten de concessie. Sinds september 1994 is daar de mobiele telefonie en de semafonie bijgekomen. Libertel is als tweede aanbieder van gsm-diensten een behoorlijke concurrent geworden. Bij de semafonie telt de PTT nu drie concurrenten.

Hoge aanloopkosten

Bovendien kampen veel van de nieuwe activiteiten die PTT Telecom ontplooit, met hoge aanloopkosten. Bij overnames moet soms veel goodwill worden betaald. Met name op gebied van nieuwe media heerst momenteel harde concurrentie. De Internet-diensten die via het samenwerkingsverband Planet Internet worden aangeboden, zijn zwaar verliesgevend.
Als access provider is deze joint-venture verwikkeld in een keiharde concurrentieslag. De tarieven voor toegang tot Internet gaan in een hoog tempo omlaag. Binnenkort zal de abonnee hier gratis gebruik van kunnen maken. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-17T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.