Origin snoept Compaq opdracht Lucent af

Lucent Technologies besteedt zijn rekencentrum-activiteiten in Europa uit aan Origin. Daarnaast voert het netwerkbedrijf onderhandelingen met Origin en IBM over het uitbesteden van het beheer van applicaties.

Op dit moment voeren Lucent en Origin nog de laatste contractbesprekingen. Het automatiseringsbedrijf neemt ongeveer 80 medewerkers over, waarvan ongeveer de helft in Nederland (Hilversum) werken. Het rekencentrum beheert zo'n 700 Windows NT- en Unix-servers, waarop bedrijfsbrede systemen van Mgr Pro, SAP en Peoplesoft draaien, en voert lan- en wan-gerelateerde activiteiten uit.
Origin troeft met deze opdracht Compaq af, dat eveneens een offerte had uitgebracht. De Philips-dochter is samen met IBM ook nog in beeld om het beheer en de vernieuwing van applicaties over te nemen. Volgens IT-manager Peter 't Jong van Lucent Emea wil Origin de logistieke en technische applicaties overnemen en IBM de systemen voor de financiële administratie, relatiebeheer en elektronische handel. Daarbij zullen circa 160 mensen, waaronder een vijftigtal inhuurkrachten, overstappen naar Origin en IBM. "Al verwacht ik dat de inhuurkrachten op termijn zullen verdwijnen, omdat IT-dienstverleners hun eigen mensen, die nu op de bank zitten, zullen willen inzetten", zegt 't Jong. Hij hoopt voor het begin van de zomer met beide partijen een principe-overeenkomst te sluiten, om het betrokken personeel duidelijkheid te verschaffen.

IT-kernorganisatie

Het netwerkbedrijf besloot vorig jaar om al zijn operationele activiteiten in Europa, in etappes de deur uit te doen. Lucent kondigde reeds eind vorig jaar aan de desktop-activiteiten geografisch in tweeën te splitsen en onder te brengen bij Origin en Compaq. "Wij willen naar een kleine IT-organisatie toe die de technologieleveranciers aanstuurt en bedrijfsstrategische oplossingen aandraagt", meldt 't Jong. Omdat Lucent echter een beleid hanteert om met verschillende leveranciers samen te werken, mag Origin niet alle IT-activiteiten overnemen.
Een woordvoerster van Compaq meldt overigens dat er nog steeds geen handtekeningen onder het contract met Lucent zijn gezet. Voorst vertelt zij dat de onderneming nog in de race is om alle desktop-beheeractiviteiten van Ericsson over te nemen. Compaq heeft al een vijfjarige overeenkomst gesloten met het Zweedse telecombedrijf voor het beheren van 40.000 werkstations in Scandinavië (waarde: 150 miljoen dollar). Daarbij worden 170 Ericsson-medewerkers overgenomen. Het computerbedrijf dingt nog mee naar de volgende opdracht, waarbij het gaat om het beheren van 20.000 werkplekken in de rest van de Europese vestigingen van Ericsson. Het telecombedrijf streeft naar een grotere standaardisatie van de IT-omgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-12T00:00:00.000Z Rik Sanders