Breedband over het lichtnet

Europese Commissie zet schakelaar op 'on'

Bijna acht jaar na de eerste testen, zet de Europese Commissie het licht op groen voor breedbanddiensten over het elektriciteitsnet. Dit startsein lijkt wel heel erg laat te komen.

Europa moet volgens de Commissie alle obstakels uit de weg ruimen voor telecomdiensten over het elektriciteitsnet. Het hoopt dat deze technologie de breedbandpenetratie zal optrekken en de eEurope 2005 objectieven (de grootste kenniseconomie ter wereld worden) een extra impuls geeft.
De zogenaamde Powerline Communications (plc) technologie biedt vanuit een centrale elektriciteitskast op straat breedbandinternet over elektriciteitsleidingen naar maximum 150 tot 250 huizen. Die kunnen dan per centraal punt 45 Mbit/s downstreamdata delen. Zo biedt PowerPlus in Mannheim zo'n 5000 gebruikers elk tot maximum 400 Kbit/s. Europa telt in totaal al circa 15.000 plc-gebruikers, vooral in Duitsland (6700) , Frankrijk (2000) en Oostenrijk (3000). Het blijft voorlopig bij kleinschalige initiatieven. Er zijn in Europa naar schatting zo'n 200 miljoen elektriciteitslijnen naar gezinnen en bedrijven.
Twee jaar geleden, in mei 2003, gaf de Europese Commissie al aan dat het werk zou maken van de plc-technologie om breedband te stimuleren. Toen al hadden grote leveranciers zoals Siemens en Nortel, én nutsbedrijven als Nuon (Digistroomproject, een proef in Arnhem die medio 2001 werd gestopt) afgehaakt. Enige tijd later gooide ook het Zwitserse Ascom, toch één van de grootste voorvechters, de handdoek in de ring.

Volwaardige concurrent

De plc-technologie kon eind jaren '90 op veel goodwill rekenen. Breedband stond nog in de kinderschoenen; kabel- en dsl-aanbieders dienden zich nogmaar mondjesmaat aan. Op Nederland en België na wordt de markt vandaag grotendeels gedomineerd door breedband 'digital subscriber lines'. Volgens een onderzoek van Arthur D. Little, in opdracht van de PLC Utilities Alliance (pua) uit oktober 2004, is er weinig tot geen sprake van concurrentie. 80 procenten van de dsl-lijnen in Europa in handen van de oude monopolistische telecomdienstenaanbieders zoals KPN en Belgacom.
Het rapport ziet de plc-technologie wel als een volwaardig concurrerende technologie, vooral omdat de 'vrijgeven' van het aansluitnet helemaal geen succes is. Midden vorig jaar was amper 1,2 procent van alle Europese koperlijnen, en slechts 5 procent van alle dsl-lijnen ter beschikking gesteld aan de concurrentie. Volgens Arthur D. Little zou plc over zowat vijf jaar voor een 5 tot 10 procent grotere breedbandpenetratie kunnen zorgen. In Nederland lijkt er vooralsnog geen belangstelling voor te zijn. Nuon heeft als enige een poging gedaan, maar haakte zoals eerder gemeld al in 2001 af. Tot op heden hebben andere elektriciteitleveranciers zich niet gemeld om een poging te doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-13T00:00:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.