BT bouwt netwerk van 15 miljard

Acht leveranciers gekozen uit ruim 300 kandidaten

Dit artikel delen:

Het Britse telecombedrijf BT gaat zijn 'netwerk voor de 21e eeuw' aanleggen met acht leveranciers. Met de aanleg is de komende vijf jaar een bedrag gemoeid van in totaal bijna 15 miljard euro.

BT onderscheidt in het investeringstraject vijf domeinen: access (Fujitsu, Huawei), metro (Alcatel, Cisco en Siemens), core (Cisco en Lucent), I-node (Ericsson) en transmissie (Ciena en Huawei). Aan de bekendmaking is twee jaar van onderhandelingen met meer dan 300 potentiële leveranciers voorafgegaan.
Fujitsu en Huawei zijn ingeschakeld om het bestaande toegangsnet van BT te koppelen (access) aan het nieuwe netwerk. Alcatel, Cisco en Siemens leveren de 'metro nodes' die voor de routing zorgen van de spraak-, data- en videodiensten over het netwerk voor de 21e eeuw. Cisco en Lucent zijn de leveranciers voor de centrale knooppunten die zorgdragen voor de hoge-capaciteitsverbindingen tussen de metroknooppunten.
Ericsson gaat de intelligentie leveren die de dienstverlening stuurt en controleert en Ciena en Huawei leveren de optische elektronica voor het converteren van de signalen die over de verbindingskabels tussen de hoofdknooppunten en metro nodes lopen.
Naar verwachting worden de overeenkomsten met de leveranciers na de zomer afgerond. BT hoopt met het nieuwe supersnelle netwerk een substantiële bezuiniging te realiseren van bijna 1,5 miljard euro per jaar.
Cisco heeft met het grootste team dat ooit aan een offerte heeft gewerkt (onder leiding van ceo John Chambers zelf) de aanleg binnengehaald van het IP NGN-netwerk (IP Next Generation Network) tussen de hoofdknooppunten in het nieuwe net. "Het netwerk van BT is niet de eerste implementatie van IP NGN, maar wel veruit de grootste en de snelste", aldus Chambers.
Lucent Technologies gaat in het kader van de raamovereenkomst het MPLS-netwerk van BT implementeren en beheren. Lucent gaat de routing-platforms leveren voor de centrale knooppunten in het nieuwe netwerk; de daarvoor benodigde routers komen van Juniper Networks, dat daarmee als onderaannemer van Lucent zal opereren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-06T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.