Netwerk als monitor van werkzaamheden

AMSTERDAM - Cabletron Systems streeft er naar het beheer van computernetwerken net zo eenvoudig te maken als de telefoon. Henk Prenger, sinds kort algemeen directeur van Cabletron Benelux, trekt graag een vergelijking met de telefoonindustrie als hij het heeft over een nieuwe reeks produkten onder de naam 'Securefast Virtual Networking'.Zoals klanten van telefoonmaatschappijen zich ook niet hoeven af te vragen hoe het systeem werkt, zo kunnen organisaties die Virtual Networking-mogelijkheden implementeren, precies zien wie op welke tijden gebruik maakt van het systeem.

De van AT&T afkomstige Prenger sprak van een nieuwe generatie produkten, die het beheer en de administratie van bedrijfsnetwerken eenvoudiger maken. De mogelijkheden van netwerken zullen in de toekomst sterk worden bepaald door software en niet zozeer door de gebruikte hardware, aldus Prenger tijdens een toelichting.
De eerste versies van dit intranet-management systeem zijn ondermeer uitgetest bij de KLM. Grootste voordeel van 'Securefast' is dat gebruikers gemakkelijk binnen een netwerk zijn te verplaatsen. Ongeacht de locaties van de gebruikers of de toegepaste protocollen zijn eenvoudig groepen gebruikers te vormen.
Zonder veel administratieve en technische handelingen kan iemand met werkstation en al gemakkelijk van de ene verdieping naar de andere verhuizen.
Cabletron presenteerde de nieuwe produktlijn tijdens de Internetworking Beurs in de Amsterdamse Rai. Met Vlan Manager kunnen eenvoudig en voordelig nieuwe gebruikers aan een Vlan worden gekoppeld. Het tweede produkt, Vnet Manager, biedt diensten met toegevoegde waarde zoals 'policy management', 'call management' en 'call accounting'. Vnet Manager kan bepalen wanneer en onder welke voorwaarden gebruikers toegang krijgen tot netwerken of bepaalde delen ervan. Het systeem raakt ook niet in de war, als een gebruiker van werkgroep of kantoor verandert.
Het beperken van de toegang kan nuttig zijn uit oogpunt van kostenbeheersing. Van bovenaf kan bijvoorbeeld worden bepaald wie op welke tijden op Internet mag gaan. Dit voorkomt dat werknemers tijdens werktijden buitensporig lang op Internet zitten te spelen. Zonder dat de prestaties van het netwerk en de veiligheid er onder lijden, kan de toegang van gebruikers worden gecontroleerd. Met Vnet Manager wordt het dataverkeer tussen gebruikers automatisch omgeleid, als er ergens wat mis gaat. Tenslotte houdt het systeem per gebruiker bij wanneer er met wie datacommunicatie-verkeer heeft plaats gevonden en hoeveel gegevens er zijn overgeseind.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-26T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.