3Com met Chinese troef 'alternatief voor Cisco'

Netwerkfabrikant terug in bovenkant markt door combinatie met Huawei

De vorige maand aangekondigde samenwerking van de Amerikaanse netwerkfabrikant 3Com met het Chinese Huawei Technologies wil een vuist maken tegen de markthegemonie van Cisco.

Volgens de halverwege maart gesloten overeenkomst hevelt Huawei al zijn producten, waaronder routers en switches en duizend man personeel, over naar de combinatie, die in Zuid-China zal zetelen. 3Com's inbreng omvat 160 miljoen dollar in contanten, een aantal bedrijfsbezittingen en een handjevol personeel uit de regio, en licenties voor het gebruik van patenten. Het krijgt weer de beschikking over core routers en switches voor de bovenkant van de markt, die het buiten China en Japan onder eigen naam mag verkopen. Bovendien krijgt het Amerikaanse bedrijf meer mogelijkheden om de Chinese markt te bewerken. Huawei aast op de klantencontacten van 3Com buiten China.
"De markt heeft behoefte aan een volwaardig alternatief voor Cisco." Dit is de belangrijkste reden die Bert van der Zwan, directeur Noord en Centraal Europa bij 3Com, voor de combinatie met Huawei aanwijst. Grote bedrijven zoeken een tweede merk dat een serieus alternatief vormt, stelt hij. Volgens hem kan Cisco nu de wederverkopers te weinig marge geven, en de eindgebruikers teveel voor hun netwerkapparatuur laten betalen.

Triade

Huawei is op dit moment in de VS verwikkeld in een juridische strijd met Cisco. Deze Amerikaanse netwerkfabrikant beticht het Chinese bedrijf van inbreuk op zijn patenten en diefstal van bedrijfsgeheimen. Volgens 3Com vallen de Huawei-producten die overgaan in de combinatie buiten de juridische strijd met Cisco. Ook voor inbreuk op eigen patenten door de nieuwe Chinese partner is het bedrijf niet bang. Van der Zwan ziet ook geen problemen voor de geloofwaardigheid van 3Com, dat drie jaar terug zijn core routers besloot te schrappen. Volgens hem was deze stap destijds nodig om het bedrijf te laten overleven.< BR>

  
Ook in Nederland heeft Cisco een dominante positie op het gebied van routers en switches. Kijk je naar de merken van alle uitstaande routers en switches, dan valt de overheersende positie van Cisco op (routers: 78,4 procent; switches: 42,6 procent), al lopen deze marktaandelen licht terug. Gelet op de merken netwerkapparatuur die tienduizend Nederlandse bedrijven in huis zeggen te hebben is de dominantie van Cisco minder groot (routers: 50,3 procent; switches: 21,3 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.