Lucent stapt agressief in datacommunicatie

Telecomaanbieder denkt concurrent Cisco aan te kunnen

De toekomstige enterprise-afsplitsing van Lucent Technologies gaat zich nadrukkelijk profileren als IT-bedrijf. Volgens marketingdirecteur Alfred den Besten is het aanbod van zijn bedrijf breed genoeg om concurrenten Cisco en Nortel te overschaduwen.

Cisco heeft geen enkele relatie met een klant, het is alleen de doos in het netwerk. Lucent heeft wel een band met de belangrijkste afnemers", kenmerkt marketingdirecteur Benelux Alfred den Besten het grote verschil met de routerfabrikant. De boodschap is duidelijk: na de splitsing van Lucent is het bedrijf beter in staat tot het leveren van datacommunicatie dan zijn minder breed georiënteerde concurrenten.

Totaaloplossing

Het nieuwe bedrijf dat zich gaat richten op de zakelijke markt pretendeert nu een totaaloplossing te bieden van huiscentrale tot crm-oplossing. De andere tak blijft producten leveren voor publieke telecomnetwerken. Den Besten ontkent dat het aanbod van Lucents nieuwe bedrijf te breed is, en te weinig richting vertoont. In zijn optiek was juist het oude bedrijf te breed, en botste het leveren aan publieke netwerken met het leveren aan grootzakelijke klanten.
Lucent denkt een goede kans te maken op de crm-markt met zijn benadering vanuit de traditionele telefooncentrale. Andere crm-aanbieders, zoals Siebel en Oracle, benaderen dit vanuit de IT. Den Besten: "De meeste klanten komen toch binnen via de telefoon." Lucent levert software die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld in callcenters de gegevens van die klanten meegaan met de contactpersoon.
Den Besten ziet het belang van het oude spraakverkeer niet zo snel verdwijnen, maar in alle toekomstige promotie zal de nadruk liggen op dataverkeer, én het modieuze e-business. Volgens Den Besten is het aandeel dat datacommunicatie in de omzet inneemt nu tien procent, maar moet dat aandeel het komende jaar verviervoudigen. Het portfolio van Lucent is daarom aangevuld met de acquisitie van Ascend en Wavelan. "Wij maken ons los van telecom, om ons vrij te kunnen bewegen in de IT-markt."

Acquisities

Het nieuwe portfolio moet in oktober compleet zijn. Acquisities sluit Den Besten daarom niet uit: "Er zou iets bij kunnen komen op wan-gebied. Ik zie een mogelijkheid in beheer-achtige hulpmiddelen, web based-zaken, of e-procurement." Wat Lucent zelf aan e-business bijdraagt, kan Den Besten nog niet helemaal duidelijk maken. In ieder geval moet Lucent eerst zelf de organisatie digitaal inrichten. "We gaan ons richten op de nieuwe economie. Het wordt vergelijkbaar met World Online, maar dan met de juiste koers."
Lucent zal niet onder de oude naam blijven werken. Intern spreekt Lucent over de New Enterprise Network Group, de definitieve naam zal in de zomer bekend worden. In oktober gaat het bedrijf officieel zelfstandig van start. De grootschalige marketing van datacom-producten is ondertussen van start gegaan. Tegelijk met de splitsing stoot Lucent zijn productieafdelingen af, om dit net als bijvoorbeeld Cisco uit te besteden aan contract manufacturers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-28T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven