Veertig jaar jong

IBM vierde op 7 april het veertigjarige jubileum van het mainframe. Niet van het mainframe an sich, maar van dat type computer als serie met onderlinge compatibiliteit.

Vóór de komst van het System/360 was elk mainframe een apart voor die klant ontworpen machine, die qua software dan ook niet compatibel was met andere mainframes. IBM had voor de ontwikkeling van de S/360 5 miljard dollar uitgetrokken en 60.000 werknemers ingezet. Het bedrijf boekte toen een jaaromzet van ongeveer 2,5 miljard dollar. Het mainframe-als-serie was dan ook een flinke gok.
foto: annualreport68
 
1 Mainframe-terminals doken ook op in de televisie-wereld. De Japanse National Broadcasting Corporation gebruikte in 1968 twee S/360-machines om de budgetten en uitzendschema's van zeshonderdveertig televisieprogramma's en twaalfhonderd radioprogramma's bij te houden.
 
2 Met name banken zagen meteen brood in het mainframe. Gedurende de jaren zestig leverde IBM diverse machines aan financiële instellingen, onder meer in Japan.
 
3 IBM-leider Thomas Watson Junior presenteerde het nieuwe System/360. Het getal in de naam - en de vorm van het productlogo (achter Watson Jr. te zien) - komt van de driehonderdzestig graden in een kompasroos. De topman had het kantoorbedrijf oorspronkelijk aan de computer gekregen, ondanks tegenwerpingen van zijn voorganger en vader.
 
4 De eerste leveringen van de Amerikaanse machine in Duitsland gebeurden rond 1964. Een enkele machine was op zich al groot, maar door zorgvuldige verpakking voor het trans-Atlantische vervoer kwam het neer op een aanzienlijke hoeveelheid kratten.
Een modern mainframe meet ongeveer een Amerikaans maatje koelkast. Een klein model kan echter de omvang van een tower-pc hebben, maar weegt dan nog altijd een forse 700 kilo.
 
5 Het hart van het S/360-mainframe werd gevormd door micro-electronische circuits, die een nieuwe stap in computer-miniaturisatie vertegenwoordigden. IBM had hiervoor zijn Solid Logic Technology (SLT) ontwikkeld. Deze circuits hadden de omvang van een vijf cent-Franc.

6 Luchtvaartmaatschappijen gebruikten in de jaren zestig mainframe-terminals voor hun reserveringsafdelingen. De medewerkers aldaar konden dankzij de multitasking van het System/360 verschillende reserveringen simultaan invoeren. Het eerste grote online computernetwerk in deze sector telde ruim elfhonderd terminals verspreid over heel de VS die waren verbonden met één enkele S/360 die meer dan vier miljoen oproepen per maand behandelde.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.