O2 heet weer Telfort

Nieuwe eigenaar hoopt op synergie met Enertel

Het Britse moederbedrijf Mmo2 verkoopt zijn Nederlandse dochter voor 25 miljoen euro aan investeerder Greenfield Capital Partners. De nieuwe eigenaar kocht in augustus vorig jaar telecombedrijf Enertel al op.

Aanval
Ook Cees Meeuwis, ceo van Enertel, ziet goede mogelijkheden voor synergie tussen zijn bedrijf en Telfort. "Gebruik van elkaars hoofdnetwerk levert de nodige kostenbesparingen op." Daarnaast schat Meeuwis in dat de twee een aanval kunnen doen op de hoge interconnectietarieven voor afwikkelen van gesprekken tussen vaste en mobiele netwerken. Enertel heeft een aandeel van 25 procent genomen in Telfort.
"Dit bedrijf is goed renderend te maken", geeft Pieter Bolhuis, partner bij Greenfield Capital Partners, als belangrijkste verklaring voor de overname. De investeerder rekent op een sterke synergie met Enertel, de uitbater van een uitgebreid vast datanetwerk in Nederland. Bolhuis voorziet dat de twee aanbieders van mobiele en vaste netwerken in de toekomst ruim gebruik zullen maken van elkaars netwerk om kosten te besparen. Hij sluit gedwongen winkelnering uit. "Beide bedrijven moeten een concurrerend aanbod hebben."

Schuld

"Tot voor kort rustte er een schuld van twee miljard euro op mijn schouders. Ik ben blij dat we die kwijt zijn", zegt Ton aan de Stegge, directeur van O2 Nederland/Telfort. Hij omschrijft de Nederlandse markt voor mobiele telefonie als zeer concurrerend. Zonder consolidatie van één of meer spelers is er nauwelijks een droge boterham te verdienen. Een overname van O2 Nederland door een andere mobiele telefonieaanbieder was voor het bedrijf tweede keus. Het zou zijn identiteit kwijt zijn geweest. Daarnaast zou de sanering onder het personeel ingrijpender uitpakken. Nu is met de nieuwe eigenaar afgesproken om het aantal medewerkers door natuurlijk verloop in twee jaar tijd te reduceren van 715 nu naar 550.
Het bedrijf wil zich onderscheiden van internationale spelers als Vodafone en T-Mobile. "De grote mobiele belbedrijven richten zich allemaal op dezelfde soort klanten. Wij gaan ons met slimme producten voor de Nederlandse markt van hen onderscheiden, vandaar ook het afstoffen van de oude naam Telfort", aldus Aan de Stegge. Hij zegt dat de onderneming niet voorop zal lopen met de uitrol van umts en vooral inzet op verdere ontwikkeling van de bestaande gsm-technologie. "De opvolger van Gprs, Edge vraagt nog geen 10 procent van de investeringen die nodig zijn voor een umts-netwerk, terwijl gelijkwaardige diensten te bieden zijn als de capaciteit toereikend is." Pas eind 2005 wil het bedrijf serieus naar umts kijken. < BR> 
Kijk voor de overname van Enertel door Capital Greenfield Partners op: http://www.computable.nl/artikels/archief2/d35ss2qv.htm

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.