Internationale datanetwerk KPN ligt voor op omzetdoelen

Euroringen op dreef

De kern van Euroringen, het internationale datanetwerk van KPN door Duitsland, Frankrijk en Engeland, nadert zijn voltooiing. Begin deze zomer hevelt het telecombedrijf klanten voor internationale netwerkdiensten over naar het eigen netwerk.

"Deze zomer lopen de contracten met Colt Telecom af, zodat we onze klanten naar het Euroringen-netwerk kunnen overbrengen", zegt Henjo Groenewegen, senior vice president Euroringen bij KPN. Het telecombedrijf stelde zijn internationale datanetwerk voornamelijk samen uit verbindingen die het uit de failliete boedel van KPN Qwest opkocht. Enige uitzondering is Frankrijk, waar Telia het KPN Qwest-netwerk wegkaapte. Hier heeft KPN bij een andere partij capaciteit moeten inkopen.

Ruilhandel

Groenewegen schat dat de huidige Euroringen-infrastructuur dezelfde omvang heeft als het netwerk van KPN Qwest tegen een kwart van de kosten. "Telecombedrijven werken veel eerder en beter samen om netwerkverbindingen met elkaar uit te ruilen of elkaars netwerkverkeer met gesloten beurs af te handelen. Dit verlaagt de kosten enorm." Spelers in verschillende Europese regio's vullen zo elkaars netwerken aan.
Deze vorm van samenwerking leerde KPN al op een minder plezierige manier kennen tijdens de ondergang van KPN Qwest. Het concern had grote moeite om de dienstverlening aan Benelux-klanten niet in gevaar te brengen. Het moest deze bedrijven overhevelen naar de netwerken van concurrerende telecombedrijven als Colt Telecom om de continuïteit van zijn diensten te waarborgen.
De dienstverleningsdochter van Deutsche Telekom T-Systems, een nieuwe klant voor het Euroringen-netwerk, gaf de impuls om het netwerk op te waarderen. KPN verhoogt de doorvoercapaciteit van 2,5 Gbps naar 10 Gpbs tussen het landstation voor zeekabels bij Katwijk en T-Systems' netwerkpunt in Amsterdam en een internationale verbinding naar Frankrijk. Groenewegen noemt het illustratief voor de nieuwe aanpak: "Het concern investeert pas op het moment dat klanten zich voor een nieuwe dienst aandienen." Hij zegt dat de vraag naar internationale datadiensten groter is dan verwacht en dat het bedrijfsonderdeel voor ligt op zijn omzetdoelen.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.