KPN gaat prijzen abonnementen verhogen

De Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (Opta) heeft besloten dat KPN een deel van de interconnectietarieven met 55 procent moet verlagen.

KPN is onaangenaam getroffen door het besluit en meent dat de onderneming de abonnementsprijzen nu moet verhogen. De beslissing van de Opta richt zich op het tarief dat nieuwe telecomaanbieders moeten betalen voor gebruik van het aansluitnet. Dit is het deel van het PTT-netwerk dat de beller verbindt met het netwerk van de nieuwkomer. De Opta vindt dat KPN de kosten van het aansluitnet voortaan alleen met de opbrengsten uit de abonnementen en niet uit de telefoon- en interconnectietarieven moet dekken. De regulator deed de uitspraak naar aanleiding van een klacht van concurrent Telfort over deze tarieven. De joint venture van British Telecom en de Nederlandse Spoorwegen meent dat de interconnectiekosten van KPN de concurrentie op de telecommarkt belemmert.

Tevredenheid

Telfort reageerde verheugd op de uitspraak van het regulerend orgaan. "De tariefsverlaging is een belangrijke stap in de richting van het creëren van meer keuzemogelijkheden voor de gebruikers", luidt de reactie. Ook Versatel Telecom is tevreden. Deze telecomaanbieder wilde zich in een eerder stadium aansluiten bij de klacht van Telfort. "De telecommarkt is nu meer kostengeoriënteerd, waardoor wij beter kunnen concurreren met KPN", reageert juridisch adviseur Marc van der Heijden van Versatel. De Nederlandse vereniging bedrijfstelecommunicatie grootgebruikers (BTG) is het met de Opta eens dat de kosten van het aansluitnet in de abonnementstarieven moeten worden doorberekend. De abonnementsprijzen zullen hierdoor wel stijgen, maar volgens de BTG dalen de gesprekstarieven. "Voor grootgebruikers is dit een gunstige ontwikkeling", aldus de reactie. KPN gaat tegen de uitspraak van de Opta in beroep.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.