Invloed tariefdaling op cijfers KPN nihil

Winst conform verwachting 11 procent gestegen

Dit artikel delen:

GRONINGEN - De Koninklijke PTT Nederland (KPN) heeft ondanks de tariefverlagingen die ze op vele fronten moet toestaan, toch een uitstekend 1995 achter de rug. De nettowinst nam met 10,9 procent toe tot 2,26 miljard gulden. De omzet steeg met 6,8 procent tot 19,86 miljard.

Het bedrijfsresultaat van KPN nam toe met 11,1 procent tot 3,94 miljard gulden. De omzetgroei is vooral het gevolg van volumestijgingen. Het telefoonverkeer nam zo sterk toe dat het effect van prijsdalingen ruimschoots werd overtroffen. Daarnaast slaagde men er in de kosten redelijk te beheersen.
KPN-topman ir Wim Dik toonde zich bijzonder in zijn nopjes met het bereikte resultaat. De brutomarge van bijna 19,8 procent behoort tot de hoogste in het Nederlandse bedrijfsleven.

Telecom

PTT Telecom haalde een omzetgroei van 7,4 procent tot 13,6 miljard gulden. Ook het bedrijfsresultaat van 3,2 miljard mocht er zijn. Het aantal aansluitingen bij het bedrijfsleven voor fax- en data-verkeer neemt behoorlijk toe.
Bij internationale telefonie bleef de omzetstijging beperkt tot 0,3 procent. Maar gelet op de enorme prijsdalingen is dat nog een redelijk resultaat. De volumegroei bedroeg hier ongeveer 10 procent. De omzet van mobiele telecommunicatie steeg met 52,6 procent. De PTT probeert met enorme reclamecampagnes de concurrentie voor te blijven. Vorig jaar groeide het aantal aansluitingen met 192.000 tot meer dan een half miljoen. Het aantal gebruikers van semafonie groeide met 22,1 procent, als gevolg van het succes van de buzzer. Bij mobiele satelliet-communicatie verstevigde PTT Telecom met 'Station 12' zijn belangrijke positie op de wereldmarkt. De omzetgroei kwam uit op 43,6 procent. In de scherp concurrerende markt voor randapparatuur steeg de omzet van PTT Telecom met 5,1 procent. Een omzetgroei van 8,2 procent werd gerealiseerd bij de overige bedrijfsactiviteiten, met name huurlijnen en bedrijfsnetwerken.

Aanloopverliezen

Een zorgenkindje is KPN Multimedia. Bij een omzet van 53 miljoen gulden werd een negatief bedrijfsresultaat van 25 miljoen gehaald. Nieuwe activiteiten waaronder Planet Internet leveren nogal wat aanloopverliezen op. Beter verging het KPN Kabel, dat een bedrijfsresultaat van 34 miljoen gulden behaalde op een omzet van 262 miljoen.
KPN is optimistisch over de toekomst. Voor dit jaar wordt een verdere toename van de omzet en een duidelijke stijging van het resultaat na belastingen voorzien. De gestaag groeiende afzet zal gepaard gaan met een toenemende druk op de prijzen en aanloopkosten in verband met recente acquisities. Corr.

Computernetwerken goedkoper koppelen

PTT Telecom gaat volgende maand de tarieven voor vaste verbindingen sterk verlagen. Deze huurlijnen worden ondermeer gebruikt om computernetwerken en (bedrijfs)telefooncentrales met elkaar te verbinden.
De maandvergoedingen voor nationale verbindingen gaan 10 tot 20 procent omlaag, afhankelijk van het soort verbinding. De tariefverlagingen voor het Nederlandse deel van internationale vaste verbindingen kunnen oplopen tot 40 procent.
De tarieven voor 64 Kbit- en 2 Mbit-verbindingen voor Duitsland, België en Luxemburg dalen met respectievelijk 25 en 30 procent. De aansluitkosten worden met 10 tot 50 procent verlaagd, afhankelijk van het soort verbinding. Het volume van vaste verbindingen neemt nog steeds toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-12T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.