Berichten MQ Series te beheren met Candle

SCHIPHOL - Het 'middleware'-produkt MQ Series van IBM wordt snel populairder. De software is bedoeld om berichten van allerlei strekking en inhoud te kunnen uitwisselen tussen verschillende hardware-platforms, besturingssystemen en databases.

De eenvoudige structuur van MQ Series maakt het weliswaar minder geavanceerd dan andere technieken - zoals two-face commit - maar des te makkelijker te hanteren en in te zetten. Een technologie als two-face commit blijkt in de praktijk veel problemen op te leveren: hoewel het theoretische model klopt, blijkt implementatie op moeilijkheden te stuiten. MQ Series bestaat uit slechts negen commando's en vergt beperkte aanpassing van bestaande applicaties.
Het produkt mag zich dan ook in een toenemende belangstelling verheugen: met name de financiële wereld - banken en verzekeringen - passen MQ Series toe om bijvoorbeeld valutatransacties uit te voeren. Het grote voordeel van het systeem is dat de berichten gegarandeerd doorgegeven worden aan de geadresseerde computer.

Asynchroon

Als een ontvangende computer tijdelijk niet beschikbaar is, slaat MQ Series het bericht tijdelijk op. Zodra deze weer in de lucht is, wordt het bericht alsnog doorgegeven, zodat de transactie voltooid kan worden. Bestaande applicaties dienen aan deze asynchrone overdrachtswijze aangepast te worden.
Wanneer een bericht ook na meerdere pogingen niet af te leveren is, wordt het opgeslagen in de dead-letter queue. In het geval van financiële transacties kan één bericht een waarde vertegenwoordigen van tientallen miljoenen dollars. Om overzicht te houden op de dead-letter queue en alle andere gedragingen van MQ Series, introduceert Candle een beheerstool voor deze omgeving.
Behalve de voortgang van het berichtenverkeer signaleert Candle's Command Center for MQ Series tevens verstoppingen in het systeem, bijvoorbeeld als gevolg van overbelasting. De software moet het berichtenverkeer van begin tot einde in de gaten houden.

Toepassing

In Nederland wordt MQ Series van IBM in combinatie met de commandocentrale van Candle al gebruikt door Interpay, de oude Bankgirocentrale. Bij dit bedrijf houdt het commandocentrum op piekdagen 30 miljoen transacties per dag in de gaten. Hiervan zijn er rond de 100.000 uiterst urgent. Zo'n bericht vertegenwoordigt doorgaans een bedrag van tussen de 50.000 en 10 miljoen gulden. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-12T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.