Lastige klus Pentascope in Nigeria

Voor Pentascope betekent het explosieve contract met het Nigeriaanse staatstelecombedrijf Nitel een belangrijke internationale doorbraak. Het adviesbureau verwacht hierdoor meer soortgelijke contracten te kunnen sluiten, in Afrika en daarbuiten.

De Nigeriaanse regering heeft het Nederlandse Pentascope aangesteld om de komende drie jaar leiding te geven aan het door en door corrupte en inefficiënt opererende telecombedrijf Nigerian Telecommunications Limited (Nitel). Het driejarig contract is binnengehaald door Pentascope International, een divisie die is voortgekomen uit het vorig jaar overgenomen KPN International Consultancy. Het adviesbureau, gespecialiseerd in het implementeren van veranderingsprocessen, moet via een herstructurering, netwerkuitbreidingen en efficiencyverbeteringen de monopolist klaarstomen voor een privatisering in 2006. Pentascope kan, als het de contractverwachtingen waarmaakt, 45 miljoen dollar verdienen.
Het bureau staat voor een zware klus, waarbij het op veel interne weerstand stuit. Zo bestormden honderden boze medewerkers het hotel waar de contractondertekening plaatsvond Elders in het land hielden vakbonden en werknemers demonstraties en protestmarsen. Hun voornaamste bezwaar luidde dat Pentascope International relaties onderhoudt met Investors International London Limited. Deze maatschappij verwierf vorig jaar een meerderheidsbelang van 51 procent, maar betaalde niet op tijd. De regering startte toen een zoektocht naar buitenlandse bedrijven die de leiding van Nitel op zich konden nemen, in plaats van het huidige Nigeriaanse management.
Volgens Marcel Ririassa van Pentascope bestaat die relatie helemaal niet. KPN IC heeft vroeger samengewerkt met die participatiemaatschappij, maar niet in verband met de recente aanbestedingsprocedure. Hij meent dat de protesten zijn geënsceneerd door het zittende management, dat er alle baat bij heeft om in functie te blijven. "Maar er moet veel veranderen bij Nitel. De situatie is vergelijkbaar is met die van KPN een jaar of tien geleden." Ririassa verwacht niet dat Pentascope zijn vingers gaat branden aan de opdracht. "De voormalige KPN-consultants zijn zeer ervaren en hebben een paar jaar terug al eens een boekenonderzoek bij Nitel uitgevoerd. Bovendien wordt ons opereren door de regering onder een vergrootglas gelegd."

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-04T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.